Javaher polow - Juwelen rijst

Zoals wel vaker bij mij begon het met het lezen van een boek. Daar hadden ze het over een heerlijke gerechten. Lang leve google want met een paar klikken had ik de recepten binnen en kon ik aan de slag. Het oude Perzië heeft mij altijd geboeid. Als kind was ik gek op de verhalen over het land van melk en honing en de rijke geschiedenis. Gilgamesh en zelfs de gedichten van Rumi. Later kwam daar de keuken ook bij. Zo verfijnd en het lijkt wel of er over elk ingrediënt lang  is nagedacht voor het werd toegevoegd. Veel gerechten nemen wel wat tijd in beslag, maar dan heb je ook wat. Vandaag geef ik je de klapper, rijst die alleen op zeer speciale gelegenheden ziet, bruiloften bijvoorbeeld. Nou dat komt goed uit want Man en ik zijn toevallig 12,5 jaar getrouwd vandaag, goede gelegenheid toch!?
Ik geef eerst de ingrediënten voor de rijst, daarna voor de topping en hoe je doe maakt. 

Juwelen rijst

8 personen
bereidingstijd: 2,5 uur 

De rijst:
300 gr lange korrel basmati rijst (te koop in oosterse winkels, maar gewone lassi lukt ook)
2 el roomboter
1 kaneel stokje
6 kardemom peulen
1 tl (Iraanse) saffraan
2 el oranjebloesemwater
4 el gekarameliseerde uien (zie recept
zest van een halve sinaasappel
zout 

De toppings:
2 el gekonfijte sinaasappelschillen, in zeer fijne reepjes (zie recept)
3 el gewelde blanke rozijnen
3 el pistache noten, geroosterd
3 el amandelschaafsel, geroosterd
3 el geraspte wortel
pitjes van een halve granaatappel

Begin met het karameliseren van de uien. Dit neemt veel tijd in beslag maar hoe langer hoe lekkerder. Je kan het dus ook prima een paar dagen van te voren doen en in een dichte pot in de koelkast bewaren. Het is sowieso sterk aan te raden om altijd wat van deze gruwelijk lekkere uien op voorraad te hebben. 
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de gekonfijte sinaasappelschillen. Het neemt wat tijd in beslag, maar dan heb je ook wat. 

Kneus de saffraan in een vijzel en meng het met het oranjebloesemwater. Laat dit ruime tijd staan. Zodat de keur en smaak kunne vermengen. 

Ik heb onlangs ontdekt dat mijn snelkookpan ook een rijstkook-functie heeft, dat ding staat er al 10 jaar maar nooit geweten. Na een keer proef gedraaid te hebben bleek het echt een uitkomst te zijn. Perfecte fluffy rijst. Heb je nou geen rijstkoker bereid de rijst dan op jouw manier of zoals op de verpakking staat. Het belangrijkste is dat hij niet plakt! En het wassen van de rijst helpt daar echt tegen. Dus doe dat. 
Tijd om de rijst te koken. 
Voeg, roomboter, kaneel, kardemom (hele peulen) en zest in de pan. Voeg zout naar smaak toe en kook de rijst droog. 
Laat de rijst heel goed droog stomen. 
Vis de kardemom en kaneel er uit en schep er de helft uit. Meng de uien door de ene helft van de rijst en het prachte oranje saffraan en oranjebloesem mengsel met de andere helft. Schep deze twee helften weer losjes door elkaar maar meng niet te veel. Je wilt kleur verschil houden. 

Verdeel de rijst over een mooi schaal. 
Nu is het tijd om te versieren met al die heerlijke juwelen. 
Ik koos voor cirkels maar leef je uit. Er zijn voorbeelden op Pinterest van prachtig opgemaakte schalen in kunstige patronen. (zoek onder de Iraanse naam van dit gerecht)
Officieel horen er op dit recept ook nog zuurbessen (een klein soort rode bes) maar die zijn niet makkelijk te krijgen, loop je er nou tegen aan, doen!! Het voegt echt wat extra's toe in de zuur/zoet/zout verhouding. De granaatappel is een uitstekend alternatief en ziet er ook nog een prachtig uit. 

Serveer dit gerecht al onderdeel van een uitgebreid diner, bijvoorbeeld met cirtoenkip, stoofschotels met groenten, en diverse dipjes zoals hummus en kashke  bademjan (aubergine met yoghurt) 






Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Flammkuchen met spekjes en rode ui

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Prei met appel en salie

Foe yong hai

Artisjokken

Koreaanse gefrituurde kip

Surinaamse bami met paksoi