Gekarameliseerde uien
Het is een soort tover ingrediënt, het kost even tijd om het onder de knie te krijgen maar het tovert wel extra smaak aan elk gerecht waar je het aan toevoegt.
Ik doe het vooral bij curry's en rijstgerechten zoals de juwelen rijst. Maar het is ook erg lekker op de pizza of tussen je hamburger.
Omdat het wel wat tijd kost om te maken, maak ik altijd meteen veel. In een afgesloten pot is het prima 2 weken houdbaar in de koelkast.
Gekarameliseerde uien
bereidingstijd: 2 uur
1 kg uien in halve ringen
50 gr roomboter of olie (geen olijfolie)
Doe de uien en de boter in een pan met een goede dikke bodem en zet op zeer laag vuur. Laat zo staan en roer zo af en toe een beetje om. In het begin gebeurd er zeer weinig, je hebt het idee dat de uien aan het koken zijn, maar dat is juist de truc. Het moet echt heel langzaam gebeuren. Want zachtjes komt er steeds meer kleur op de uien. De suikers uit de uien komen vrij en gaan kleuren. Nu moet je opletten, aanbranden kan snel. Blijf er dus wel opletten en voorzichtig om scheppen. Niet te veel roeren dan wordt het een puree.
Zijn de uien mooi donker geel, tegen bruin aan en rijkt het echt geweldig, dan zijn ze klaar. Doe ze in een glazen pot en sluit af. In de koelkast bewaren.
Reacties