Appelbeignets

 


Appelflap of Appelbeignet?
Ik vraag me af of het net zo iets is als de patat/friet kwestie, maar ik heb altijd appelbeignets gegeten en geen appelflappen. En ja mijn familie komt uit de friet regio. 
Er is ook echt een duidelijk verschil. Een beignet is een algemeen woord voor iets gebakken in een bierbeslag. De appelflap van Oud&Nieuw is een appelschijf in bladerdeeg die in de olie wordt gebakken en daarna rijkelijk door de kristalsuiker wordt gehaald. 
Of dit regionaal gebonden is zou een mooie studie zijn. 
Ik bak alleen de appelbeignet. Maar ben heel benieuwd naar jullie ervaring en hoe jullie ze noemen. 

Appelbeignets

bereidingstijd: 30 minuten
Genoeg voor 15 st

60 gr patenbloem
1 ei
60 ml bier, pils maar bokbier mag ook, je krijgt dan wat sterkere smaak.
1/2 tl citroenrasp in suiker 

1 kg appels, goudrenet of elstar
4 el bloem
1 el kaneel

Dit beslag moet je niet te lang laten staan, dan verliest het weer zijn luchtigheid.
Meng patentbloem, ei, bier en citroenrasp door elkaar. Roer tot een egaal beslag. 
Schil de appel, boor het klokhuis er uit en snij in plakken van ongeveer 1 cm. 
Meng bloem en kaneel. 

Verwarm de olie tot 190C.
Haal de appelschijf eerst door het bloem/kaneel mengsel en dan door het beslag. Laat voorzichtig in de olie zaken. Draai de beignet na een paar minuten om. Hij is klaar als de kleur goudbruin is. Als je heel veel gespetter hoort betekend het dat de appel zo zacht is geworden dat het door het beslag heen komt. Haal de appelbeignet er dan snel uit.
Laat ze even uitlekken in een vergiet met keukenpapier. Bestrooi rijkelijk met poedersuiker. 

Een goede appelbeignet is niet vet van binnen en de appel is heerlijk zacht. 
Natuurlijk horen er ook oliebollen bij, hier vind je een prima recept. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Plaattaart met witlof en brie

Tagliatelle met wilde spinazie

Haverkoekjes

Spinazie taart

Roti vellen

Shoarma wrap met kool

Weekmenu #14

Beste Burger!!

Dadel pasta

BB met R of Surinaamse Bruine Bonen met Rijst