Mincepie
Ik maak dit typisch Engelse kerst gebakje al vele jaren. Maar nog nooit deelde ik het recept met jullie. Tot twee jaar geleden stond ik rond de kerstdagen altijd op diverse kerstmarkten en verkocht daar oa de vulling voor deze lekkernij. Dat gaat nu niet helaas dus deel ik het graag op deze manier met jullie. Het lijkt ingewikkeld, maar zoals zo vaak blijkt het kinderlijk eenvoudig om thuis deze super lekkere kerstgebakjes te maken.
Kerst begint bij mij meestal op het moment als iedereen in korte broek loopt, mojito's drinkt ipv glühwijn en de mussen van het dak vallen. Mijn kerst begint in de zomer. Vaak zomaar uit het niks krijg ik dan ineens zin om aan het kerst lekkers te beginnen. Ik duik de keuken in en maak dan de christmaspudding en de vulling voor de mincepie's (mince meat). Waarom in de zomer? De christmaspudding (een gestoomde bol vol met rozijnen, vruchten, noten en een gezonde scheut drank) heeft tijd nodig om te rijpen. Ja echt, net als wijn en kaas moet de pudding rijpen. Ik verpak de bolletjes in folie en daarna gaan ze in een afgesloten kist minstens een halfjaar de kast in tot dat het kerst is. Dan worden ze weer opgewarmd en is het een zeer machtig maar heerlijk dessert.
Ik zal het recept ook een keer uitwerken, voor de echte durfals onder jullie.
Voor deze kerst geef ik jullie het recept dat ik al minstens 20 jaar gebruik en eigenlijk nooit meer heb verandert. De enige echte verandering is dat ik geen niervet maar roomboter ben gaan gebruiken.
Het recept komt uit een oud Engels kookboek van mijn moeder. En ik maak de vulling zelf graag in een slowcooker. Duurt wat langer maar je hebt er geen omkijken naar. Ik vind het vooral een veilige manier. Ik zal beide opties geven in het recept. Schrik niet van de hoeveelheden, deze vulling maak je in het groot. Net als jam bewaar je het in potten. En het is een ideaal cadeautje voor vrienden en collega's. Klein kaartje met het recept er bij en klaar. Dus verzamel lege jampotjes (met metalen deksel!)
Mincepie
Als de appel helemaal tot moes is en de mince meat is veranderd in een heerlijke geurde donkere massa is het klaar. Haal uit de oven en schenk meteen de brandy er over. Goed mengen en meteen zo heet mogelijk verdelen over de schone potten. Laat de potten goed afkoelen. Afgesloten in de pot is de vulling minstens een jaar houdbaar.
Reacties