Mincepie

 


Ik maak dit typisch Engelse kerst gebakje al vele jaren. Maar nog nooit deelde ik het recept met jullie. Tot twee jaar geleden stond ik rond de kerstdagen altijd op diverse kerstmarkten en verkocht daar oa de vulling voor deze lekkernij. Dat gaat nu niet helaas dus deel ik het graag op deze manier met jullie. Het lijkt ingewikkeld, maar zoals zo vaak blijkt het kinderlijk eenvoudig om thuis deze super lekkere kerstgebakjes te maken. 

Kerst begint bij mij meestal op het moment als iedereen in korte broek loopt, mojito's drinkt ipv glühwijn en de mussen van het dak vallen. Mijn kerst begint in de zomer. Vaak zomaar uit het niks krijg ik dan ineens zin om aan het kerst lekkers te beginnen. Ik duik de keuken in en maak dan de christmaspudding en de vulling voor de mincepie's (mince meat). Waarom in de zomer? De christmaspudding (een gestoomde bol vol met rozijnen, vruchten, noten en een gezonde scheut drank) heeft tijd nodig om te rijpen. Ja echt, net als wijn en kaas moet de pudding rijpen. Ik verpak de bolletjes in folie en daarna gaan ze in een afgesloten kist minstens een halfjaar de kast in tot dat het kerst is. Dan worden ze weer opgewarmd en is het een zeer machtig maar heerlijk dessert. 
Ik zal het recept ook een keer uitwerken, voor de echte durfals onder jullie. 

Voor deze kerst geef ik jullie het recept dat ik al minstens 20 jaar gebruik en eigenlijk nooit meer heb verandert. De enige echte verandering is dat ik geen niervet maar roomboter ben gaan gebruiken.
Het recept komt uit een oud Engels kookboek van mijn moeder.  En ik maak de vulling zelf graag in een slowcooker. Duurt wat langer maar je hebt er geen omkijken naar. Ik vind het vooral een veilige manier. Ik zal beide opties geven in het recept. Schrik niet van de hoeveelheden, deze vulling maak je in het groot. Net als jam bewaar je het in potten. En het is een ideaal cadeautje voor vrienden en collega's. Klein kaartje met het recept er bij en klaar. Dus verzamel lege jampotjes (met metalen deksel!) 

Mincepie

bereidingstijd: 3 uur

VULLING:
500 gr appel in grove stukken  (bv goudreinet)
100 gr gekonfijte sinaasappelschil (zelf maken of kopen) 
100 gr gekonfijte vruchtjes, klein gesneden (bigarreau)
100 gr sukade 
200 gr tutti frutti (klein gesneden)
150 gr ongebrande noten ( fijn gehakt)
800 gr rozijnen (mix blanke en blauwe)
200 gr krenten
250 gr roomboter
200 gr bruine basterdsuiker
2 sinaasappels, zest en sap
1 el gemberpoeder
1/2 el piment
3 el kaneel
1 el kardemom
1 tl nootmuskaat

250 ml Brandy





Voor de OVEN:
Meng alles BEHALVE de brandy door elkaar en doe in een grote ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en zet voor 3 uur in een oven van 120C. Controleer zo af en toe of de randen niet aanbranden. Zet anders de temperatuur wat omlaag.
Als de appel helemaal tot moes is en de mince meat is veranderd in een heerlijke geurde donkere massa is het klaar. Haal uit de oven en schenk meteen de brandy er over. Goed mengen en meteen zo heet mogelijk verdelen over de schone potten. Laat de potten goed afkoelen. Afgesloten in de pot is de vulling minstens een jaar houdbaar. 

Voor de SLOWCOOKER:
Meng alles BEHALVE de brandy door elkaar en doe in de slowcooker. Stel de lage stand in voor zo'n 5 uur. Roeren mag ondertussen maar hoeft niet.
Als de appel helemaal tot moes is en de mince meat is veranderd in een heerlijke geurde donkere massa is het klaar. Haal uit de oven en schenk meteen de brandy er over. Goed mengen en meteen zo heet mogelijk verdelen over de schone potten. Laat de potten goed afkoelen. Afgesloten in de pot is de vulling minstens een jaar houdbaar. 


Rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm. Steek er rondjes uit van 10 cm en bekleed daar een ingevet muffin
bakblik mee. Vul de cupjes rijkelijk met de mince meat vulling en maak een decoratie deksel naar keuze. Ik hou van de sterretjes. Bestrooi de bovenkant met kristalsuiker en bak de mincepie's 20-25 min op 180C. Of tot dat de bakjes mooi bruin zijn. Laat goed afkoelen. 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Plaattaart met witlof en brie

Tagliatelle met wilde spinazie

Haverkoekjes

Spinazie taart

Roti vellen

Shoarma wrap met kool

Weekmenu #14

Beste Burger!!

Dadel pasta

BB met R of Surinaamse Bruine Bonen met Rijst