4x diepvries-slowcooker maaltijden
Wat kan pinterest toch leuke ideeën opleveren. Zo kwam ik maanden geleden iemand tegen uit America die slechts 4x per jaar in de keuken stond. Maar toch heeft ze elke dag een gezonde maaltijd met haar gezin. Ik zocht haar blog op en las met verwondering hoe zij met haar gezin rond wisten te komen van echt een zeer mager inkomen. Nee nu geen tirade over de zeer slechte sociale omstandigheden in de VS maar een blog over diepvriesmaaltijden die WEL gezond en zonder toevoegingen zijn.
Ik ga het niet zo drastisch aanpakken als deze vrouw maar ga je wel laten zien hoe je maaltijden kan voorbereiden en klaar maken voor een drukke dag. Het enige wat je nodig hebt is een diepvriezer en slowcooker.
Af gelopen weekend kocht ik een grote hoeveelheid runderlappen, ze waren in de aanbieding. Maar wat te doen met 2 kg rundvlees? Het is zondag en we gaan nergens naar toe. Een prima dag om mijn idee uit te voeren.
Ik heb 4 gerechten bedacht met rundvlees die ingevroren en klaargemaakt in de slowcooker kunnen worden.
Voor al de gerechten geldt hetzelfde. Snij en voeg alles bij elkaar in een diepvrieszak.

Ik gebruik de grote 2,5 liter zaken met dubbele sluiting van de IKEA. Mijn zakjes en recepten zijn genoeg voor een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen (medium eters).
Wij eten niet zo heel veel vlees en op deze manier kan je dat ook mooi uitbalanceren.
Ik voeg een bouillon ijsblokje toe, die heb ik eerder gemaakt. Maar je kan ook een droog bouillonblokje of zout toevoegen.
Er zit geen of weinig vocht in de zakjes, het is dus wel noodzakelijk om nog wat water toe te voegen als je het in de slowcooker doet.
Goulash
300 gr runderlappen, in blokjes van 2 cm
1 rode paprika, in stukjes
1 groene paprika, in stukjes
1 ui, gesnipperd
1 knoflook, geperst
2 el ayvar
1 el paprika poeder
200 gr aardappel, in blokjes van 4 cm
1 bouillon blokje
Met 200 ml water 6-8 uur in de slowcooker op laag.
Winterse stoofpot
300 gr runderlappen, in blokjes van 2 cm
1 el kokosolie
1 ui, grof gesneden
2 selderij stengels, ringen
1 winterwortel, in plakjes
400 gr aardappels, in grote stukken
1/2 blik tomaten blokjes op sap
1 tl Italiaanse kruiden
2 laurier blaadjes
vers gemalen peper
10 druppels worscestershire saus
1 bouillon blokje
------
150 gr diepvries erwtjes (30 minuten voor serveren toevoegen)
Met 100 ml water 6-8 uur in de slowcooker op laag.
Ropa Vieja
300 gr runderlappen, in blokjes van 2 cm
1/2 blik tomaten blokjes op sap
1 rode paprika, in kleine blokjes
1 gele paprika , in kleine blokjes
1 selderij stengel, in ringen
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
10 groene olijven
1 el kappertjes
1 tl oregano
1 tl komijn
vers gemalen peper
1 laurier blad
2 el droge sherry
Met 100 ml water 6-8 uur in de slowcooker op laag. Als het vlees gaat is met twee vorken uit elkaar trekken en rustig door roeren.
Serveren met verse koriander, zwarte bonen en rijst
Runder curry met linzen
300 gr runderlappen, in blokjes van 2 cm
50 gr droge linzen
1 flinke aardappel in blokjes
1 ui, gesnipperd
1 winterwortel, in plakken
1 winterwortel, in plakken
1 knoflook, geperst
1 cm verse gember, heel fijn gesneden
sap van 1/2 limoen
1 cm verse gember, heel fijn gesneden
sap van 1/2 limoen
1 tl kerrie poeder
1 bouillon bokje
Met 200 ml water 6-8 uur in de slowcooker op laag.
Serveren met verse koriander, naan brood en een lepel yoghurt.
Reacties
Ben benieuwd naar jou ideeën en recepten.
Ik ben natuurlijk ook gewoon veel thuis. Het is voor mij ook een mooie manier om goed met aanbiedingen te koken.
Nu had ik bv heel veel rundvlees gekocht en ipv het vlees in te vriezen heb ik er meteen maar wat van gemaakt.
Ik heb het ook nog nooit gedaan dus we zullen zien.
Lekkere recepten ook!
Haal je de zakjes s morgens uit de vriezer en dan gelijk in de slowcooker??? Of haal je ze de avond er van te voren al uit?
Ik heb even 2 vragen, waar ik het antwoord zelf nog niet op heb kunnen vinden. Hopelijk weet jij het.
- Kunnen alle producten wel bij elkaar in een zak? Is er geen mogelijkheid tot kruisbesmetting of andere vorm van besmetting door diverse bacterien in verschillende producten (Vlees, groenten, vocht?)
- Op welke stand zet je de slowcooker en hoeveel uren in totaal, inclusief ontdooien?
Ik krijg er helemaal zin in en kijk uit naar je reactie!
Wel even uitkijken dat ontdooien op de juiste manier gebeurt, en niet in de zon op tafel.. ;-)
De kooktijden weet ik niet zeker, maar ontdooien zou ik dus zo doen: savonds uit de vriezer in de koelkast, en sochtends in de crockpot. (bij ons meestal 2 uurtjes hoog en dan nog een uurtje of drie laag)
Wat voor slowcooker heb jij? Groetjes willemijn
Fijn dat je het blog leuk vind, altijd goed om te horen. Ik ben gek op mijn slowcooker. Ik heb een crockpot, het model dat ik heb is niet meer te krijgen, maar het is een flinke 5,6 liter. Ik had eerst een budget merk maar die was niet fijn. Hij werd bijvoorbeeld te warm waardoor het niet langzaam gaarde maar aanbrandde. Het is een investering maar dan heb je er ook jaren plezier van.
Ruth