Schoolfruit


Belangrijk:
Dit blog kan boosheid opwekken en mensen met lange tenen raad ik aan op het kruisje recht boven in de hoek te klikken. 
Voel je je aangesproken en denk je dat ik het over jou heb.... ik ga graag in discussie dus laat je reactie hier achter op het blog en niet ergens achter mijn rug.

** einde waarschuwing**

Opvoeden moet!

Met veel folders, toeters en bellen werd er in september aangekondigd dat de school van de kinderen ook dit jaar weer mee zal doen met het "Europees schoolfruit programma". 20 weken lang krijgen de kinderen 3x per week een stuk fruit of groenten.
Rond dit project zitten ook smaaklessen en andere lespakketten die school kan gebruiken om de kinderen en ouders te informeren over het belang van goede voeding en over  het eten van groenten en fruit.
Mensen die mij kennen, snappen dat ik hier erg blij mee was. Vorig jaar heb ik het koekbeleid op school al een keer aangegrepen om een blog te schrijven en daar kwam kritiek op. De reacties waren soms echt heel persoonlijk en veel moeders voelde zich  aangesproken. Die ouders raad ik dan ook aan om maar niet meer verder te lezen want ik ga nu nog een stukje verder en houd me echt niet in.

In de brief van school stond "de leerlingen krijgen op de dagen woensdag t/m vrijdag school uit het EU programma, dit zal worden geleverd door Greenery in Barendrecht. Op deze fruitdagen hoeven de kinderen geen koek mee van thuis mee te nemen. De school zal er zorg voor dragen dat het fruit op school wordt opgegeten en niet in de prullenbak beland. Fruit dat overblijft zal uitgedeeld worden aan de kinderen die het mee naar huis willen nemen"

Prima uitleg en duidelijk, lijkt mij. Geen koeken mee op de fruitdagen!
Maar al na een paar weken kreeg ik van mijn kinderen te horen dat het helemaal niet zo goed ging met die fruitdagen. Het viel mij ook wel op dat mijn kinderen wel erg veel fruit mee naar huis namen. Er was duidelijk veel over in de klas. Af gelopen woensdag hoorde ik dat er geen fruit was op school omdat het geleverde product bedorven was. Erg jammer en ik vroeg dus aan mijn zoon wat hij dan gekregen had. 'Nou niks. De andere kinderen hadden allemaal een koek bij, maar ik niet, want dat mag niet van jou!' Mijn verbazing was groot, al de kinderen hadden een koek van thuis bij zich? Maar de afspraak was toch GEEN koek op fruitdagen? Na een gesprekje met zoon weet ik dat hij een van de enige is die echt nooit een koek bij zich heeft op de fruitdagen. De rest heeft bijna altijd een koek bij en eet dus geen fruit. Ook weet ik nu dat 50% van het fruit wel degelijk in de prullenbak verdwijnt. 
De dag er na meteen naar het hoofd van de school gegaan om eens te vragen of ze er van wist en of ze er ook nog iets aan wilde gaan doen. 
De uitleg was zo verbazingwekkend dat ik er echt even over na moest denk.
Ja de school weet dat er steeds meer koeken worden meegenomen van thuis, en dat er dus steeds minder fruit wordt gegeten. Maar school vindt dit de verantwoordelijkheid van de ouders en gaat zich er niet mee bemoeien. Het is niet aan de school om deze discussie en strijd te voeren. "Ruth, als jij die kruistocht wilt voeren is dat goed maar wij mengen ons er niet in"
En daar sta je dan, ik wilde heel veel zeggen maar aan de toon en houding was het duidelijk. Deze school is niet in voor een discussie. 
Met andere woorden, we maken een paar regels maar doen  vervolgens niks aan de handhaving of overtreding van deze regels. En dat snap ik dus echt niet. Een school, en zeker deze school, is zo vol van principes en regels omtrent kleding en gedrag van de leerlingen. Maar als het om de gezondheid van de kinderen gaat zijn ze laks en ongeinteresseert. En de ouders?Die gaan letterlijk in tegen een regel die school heeft opgemaakt. Dat lijkt mij nou niet het goede voorbeeld. 
Maar ik vrees dat dit goede voorbeeld het hele punt is. 
Gezond zien eten, doet gezond eten. 

Toen ik mijn verbazing tegen enkele ouders uitte kreeg ik in al de gevallen te horen dat zij ook koeken meegaven. 'Want mijn kinderen eten zo slecht en dan krijgen ze helemaal niks te eten op school' 



LET OP, nu word ik giftig, afhaken en wegkijken kan nu nog, verder lezen voor eigen risico.



Het hele EU schoolfruit programma is er voor gemaakt om kinderen leren fruit te eten. Op de eerste plaats  vind ik dit ook een verantwoordelijkheid van de ouders. Ouders moeten hun kinderen leren dat alles eetbaar is en dus dat fruit lekker en gezond is. Het beste werkt dit met het goede voorbeeld geven. Maar als er zo veel kinderen zijn die bijna geen fruit eten of alleen een banaan, dan is er toch ruimte voor verbetering. En waar zijn de meeste kinderen het meeste? Waar leren ze toch al? Juist op school. Dus waarom geen onderwijs over gezonde voeding en hoe je "lief bent voor je lichaam". 
Leer de kinderen en de ouders dat gezond niet moeilijk, vies en ongezellig is. Stop met het volproppen van de kinderen met hele slechte gewoontes. 
Mijn nekharen gaan echt overeind staan als ik mensen hoor zeggen dat hun kinderen niks anders eten dan alles geprakt of met appelmoes.  En fruit daar moeten ze helemaal niks van hebben. De kinderen moeten op  zwemles om te leren zwemmen, dat nemen de meeste heel erg serieus. Veiligheid voor alles. Maar waarom leer je je kinderen dan niet wat veilig is voor je lichaam. Is dat niet niet net zo belangrijk? Daar moet je heel je, hopelijk zeer lange leven meer doen. De  kinderen leren zo veel goede lessen die waardevol zijn voor hun verdere leven, maar stoppen zich zelf vol met slecht eten! 

Volgens mij is veel gewoon onwetendheid, ouders weten vaak niet dat bepaalde producten slecht zijn. Ja reclames en campagnes van Het Voedingscentrum werken daar zeker ook aan mee.   En daarom is zo'n programma over schoolfruit een mooie gelegenheid om gezonde gewoontes aan te leren. En dat gaat echt niet door een appeltje uit te delen, dat snap ik ook wel. Maar met een goed programma er omheen, met smaaklessen, excursies en gesprekken in de klas moet er toch een zaadje geplant kunnen worden dat langzaam uitgroeit tot een gezonde keus.  Maar als school elke poging ondermijnt kan je er nog zo veel kunstmest opgooien als je wilt, dat zaadje zal niet aarden en zeker niet opkomen en gaan bloeien. 
Ouders denken dat ze het beste doen voor hun kinderen, en dat zo'n koekje mee naar school echt geen kwaad kan. Het gaat ook niet om dit ene koekje. Maar door het koekje mee te geven zeg je dus dat het fruit niet lekker is. Het verkeerde voorbeeld dus.  De keus moet gewoon simpel zijn, vandaag eten we fruit. Punt! Lus je het niet? Prima, dan proef je wat en de volgende keer weer. Zo leer je eten. 


Oh mijn kinderen zijn ook echt geen heilige alles eters hoor. Ik heb ook vaak lange tanden aan tafel en het liefst eten ze elke dag friet, pizza of pannenkoeken. Maar het is mijn taak als opvoeder om ze ook te leren wat goed voor ze is. En dat doe ik door ze duidelijk te maken dat alles eetbaar is en wat gezond en minder gezond is. We hebben thuis drie categorieën, GEZOND, OK, EN SLECHT.  80% van de voeding valt onder de eerste groep. Bruin brood, groenten, fruit, vis, vlees enzo. Onder OK valt bij ons, wit brood, zoet beleg, koekjes, chips, snoep. Deze producten mag je eten maar hou het beperkt.  SLECHT is bij ons, frisdranken, alles met kunstmatige zoetstoffen, alle light producten en de meeste kant en klaar producten.
 Ik raad ik de kinderen af om deze dingen te eten. En nu ze nog jong zijn kan ik ze dat nog leren. En zo een goede gezonde bodem leggen voor het zaadje dat later zal uitgroeien tot een eigen gezond leven. 

Reacties

Anita V. zei…
Ik snap je verbazing! Jammer dat de school zo laks is, gemiste kans. Blijf vooral schrijven, al breng je maar één ouder op het goede spoor...
Unknown zei…
Ruth wat n goed stuk en wat enorm jammet dat het nodig is dat je het moet schrijven. Als school geen steken laat vallen, dan is er idd niets aan de hand. Zien eten doet eten, ook met fruit. Ik ben ervan overtuigd dat die hapsnap appelmoes ik lust niets kinderen veel beter door hun ouders begeleidt kunnen worden, als deze maar een proberen de tijd te nemen ipv vlug vlug, snel snel. Ik zie bij jouw gezin zo vaak voorbij komen hoe het, ondanks druk schema, ook kan. Helaad denken velen dat al die Dora koeken enzo gezond zijn. Mijn dochter krijgt ook fruit mee naar school. En de week voor een vakantie mag zij een muslireep mee, is zij dol op.

Ik vind jouw blog niet aanstootgevend oid. Het is helder! En wie boos wordt, mag eens heel goed in de spiegel kijken. Het is dan de gevoelige snaar die bij hen geraakt is..... Go girl!
Petra zei…
Helder! en ben het helemaal met je eens, geen toevoeging nodig :-) TOP!!!!
Ik krijg vleugels!
Ik ga deze kruistocht aan en ga verder!
Anoniem zei…
Op onze school is fruit of groente verplicht in de kleine pauze. Koek verboden. Vind ik wel het andere uiterste (Ik kan meer gezonde dingen verzinnen dan groente en fruit in een kleine pauze, erg beperkend dit) maar het werkt kennelijk wel.
Gek dat op een school van 800 leerlingen alle kinderen wél iets eetbaars weten te bedenken voor de kleine pauze?

Cynthia
P11otter zei…
Hallo! Ik vind het knap dat je dit doet laat ik dat voor op stellen! Maar... als moeder van een dochter van 26 en een nog thuis wonende zoon van 16 jaar. Kan ik je zeggen alles komt goed!! Ik begon ook trouw met fruit mee te geven, al dan niet geschild in Tupperweare. Dit belande inderdaad in de prullen bak. Ik vind fruit te duur dus ben ik toen en nu nog steeds over gestapt op s'morgens en na drieeen fruit te geven. En ja ik beken mee naar school een koek! Ik ben al blij als hij die op eet! Laat ik over het brood maar helemaal niks meer zeggen. Kinderen leren het meeste van andere kinderen, heelaas is dat waar. De meeste kinderen krijgen een koek dus willen ze ook een koek. Maar nu het goede nieuws! Mijn kinderen zijn toch Groote fruit eters geworden! Mijn dochter eet alleen fruit en groente als ze geen man had dan he. Zoon vraagt gewoon om fruit of pakt een appel of banaan. Hij weet dat hij niks anders krijgt als hij thuis is voor dat er drie stuks fruit zijn gegeten! Op kamp is hij de enige die de tros bananen op eet. Zou ik hem toch iets goeds geleerd hebben? Denk het wel net zo als jij het aan jou kinderen leert. Maak je dus niet zoveel zorgen het komt best goed! Groetjes Marie
Beste Marie,
Ik twijfel ook niet dat het niet goed komt met de meeste van deze kinderen. Het gaat mij er toch ook vooral om dat school niet wil mee werken aan dit goede idee van schoolfruit. Ze doen het maar half en dat slaat de plank mis. Zonde van het fruit dat zo zwaar gesubsidieerd is.
Anoniem zei…
Hai Ruth,

Aandacht voor gezonde voeding (ook op school) is natuurlijk altijd goed. Ik snap wat je zegt, maar ik wil het toch wat nuanceren. Ik heb namelijk kids met een allergie voor sommige fruitsoorten en zo zullen diverse ouders redenen hebben om geen fruit mee te geven. Voor school is het dan bijna geen doen om hierop te sturen. Wel belangrijk om als ouders bewust keuzes te maken. Mede door jouw reactie ga je er toch weer even over nadenken. Ga vooral door met bloggen want ik lees je stukjes altijd met veel plezier.

groeten Ingrid
saskia zei…
Dag Ruth,
Wat een goed stuk heb je geschreven. Ik ben het in hoofdlijnen met je eens: ouders zijn verantwoordelijk voor de gezonde opvoeding van hun kinderen. Ook deel ik je mening dat ouders vaak uit onwetendheid verkeerd handelen als het gaat om verkeerde voeding, vaak aangestuurd door Voedingscentrum en GGD. Waar ik wel graag wat over wil zeggen, is het idee om de verantwoordelijkheid bijscholen neer te leggen. Scholen krijgen het een na het ander op hun bordje, want de maatschappij vindt dat de scholen de manco's van de opvoeding door ouders op moeten vangen. Scholen krijgen er, naast gewoon onderwijs geven, steeds meer taken bij en dat verhoogt de druk steeds meer. De school waar ik werk heeft er dan ook bewust voor gekozen om niet aan zulke projecten mee te doen. Los daarvan: de school van jouw kinderen heeft regels opgesteld omtrent het eten op school. Dan moeten ze die ook naleven!
Eric Hoosemans zei…
Hoi Ruth,
De school heeft aan het begin van het schooljaar in elk geval verwachtingen gewekt - die je enthousiast omarmd heb.
Op meer scholen speelt de discussie of wat dan wel en niet te eten in de pauzes. Ik vind dat als een school een regel gaat instellen, dat je de school er op mag aanspreken als die in je ogen niet goed wordt uitgevoerd. Maar elke medewerking lijkt te ontbreken. Je kan dan nog bv. de ouderraad inschakelen (is 'maar' een idee hoor). Je schrijft zelf al: 'Maar als school elke poging ondermijnt kan je er nog zo veel kunstmest opgooien als je wilt, dat zaadje zal niet aarden en zeker niet opkomen en gaan bloeien.' Oppassen dat je niet een soort van Don Quichot wordt. Of een brief naar de Europese Unie sturen, of naar de organisatie waar die subsidie vandaan komt.
Ik las ook van 'anoniem' dat er een school is die weer héél strikt is met eten. Ik hoorde laatste een oplossing die mij aansprak: de school biedt gezonde voeding aan, naar de inzichten van deze tijd, maar eens in de 14 dagen is er een foute voeding dag: dan wel gefrituurde hapjes etc. - Ik zou dan naar zo'n dag uitkijken, maar er ook mee uit de voeten kunnen dat er op andere dagen anders gegeten wordt.
Succes er mee, en een ander schreef: het komt (uiteindelijk) goed. Met jouw kinderen zeker, met de school is de vraag.

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Flammkuchen met spekjes en rode ui

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Prei met appel en salie

Foe yong hai

Tajine met gemengde groenten en aardappel

Artisjokken

Koreaanse gefrituurde kip