Tagliatelle met wilde spinazie

 

Koken met wat je in de koelkast hebt, het blijft een leuke uitdaging. Op een avond dat ik alleen thuis ben met de Zoon en ik geen zin meer heb om er uit te gaan voor boodschappen is het ideaal als je een redelijke basis in huis hebt. Ik doe nog steeds 1x per week boodschappen, behalve om de dag naar de bakker. dat betekend dat ik ook een weekmenu maak want anders zou het na 2 dagen al fout lopen. Maar er kan veel geschoven worden. Op woensdagavond is het vaak even restjes opmaken omdat op donderdag de nieuwe lading weer gebracht wordt. 

Deze woensdag lag er nog een bosje wilde spinazie in de koelkast en wat roomkaas. Nou dan is de keuze snel gemaakt dat wordt een pastasaus. 
Wilde spinazie is trouwens niet echt heel anders dan gewone bladspinazie de we kennen. Het is dezelfde plant. Alleen wordt de blad spinazie heel jong geplukt en blijft er een deel staat om te volgroeien. Dit wordt dan, vaak ik bosjes, verkocht als wilde spinazie. Het is dus de volgroeide spinazieplant. Groot voordeel van de volgroeide plant is dat hij veel minder slinkt als je hem kookt of bakt. Je houdt er dus meer van over. En de smaak is iets sterker. Er is ook Turkse spinazie, ook stevige grote bladeren maar dat is een ander ras spinazie, ook heel lekker. Het verschil zie je de bladeren, de wilde spinazie heeft gladde bladeren en de Turkse variant heeft gebobbelde bladeren, de smaak van de laatste is sterker. 
Dat is tegenwoordig gek ben op het maken van verse pasta is geen geheim meer. Het is zo makkelijk en de smaak is niet te vergelijken met gedroogde patsa uit de winkel. En voor de prijs hoef je het niet te laten. Een portie verse zelf gemaakte pasta kost minder dan het budgetmerk uit de winkel. 
Hier vindt je het basis recept voor de pasta. 
Op de foto met ingrediënten staat mozzarella maar die heb ik er in het gerecht toch niet door gedaan. Het was voldoende om alleen de roomkaas te gebruiken. 

Tagliatelle met wilde spinazie

2 personen
Bereidingstijd: 45 min

200 gr verse pasta
1 bosje wilde spinazie 
1 sjalotje
3 knoflook teentjes
200 gr roomkaas (mag elke soort zijn)
Parmigiano reggiano naar smaak
olijfolie
zout en peper

Als je de pasta zelf gaat maken begin daar dan mee. Maak de pasta zoals in het recept en laat het met ruim bloem bestrooit liggen om iets te drogen. Maak ondertussen de saus. 
Snipper de sjalot en de knoflook en fruit het zachtjes in een flinke scheut olijfolie. 
Snij de spinazie klein, begin met de steeltjes en snij de bladeren iets grover. Bak de spinazie mee in de olie. Voeg de roomkaas toe en laat zachtjes even staan zodat de saus warm kan worden. Niet te hard door koken. 
Zet water op om de pasta te koken, voeg als het kookt ene flinke snuf zout toe en kook de pasta in een paar minuten gaar. Altijd even testen. De ene pasta kookt sneller gaar dan de andere. 
Schep de pasta er uit met een handzeef of grote schuimspaan. 
Voeg een paar lepels van het kookvocht bij de saus en proef. Maak op smaak met zout en peper en rasp er een goede hoeveelheid parmezaanse kaas doorheen. 
Schep een paar lepels saus in een schaal, doe de pasta er op en voeg de rest van de saus toe. Luchtig om scheppen en aan tafel gewenst nog wat kaas toevoegen. 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Limburgse pruimenvlaai

Weekmenu #14

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Artisjokken

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Surinaamse bami met paksoi

Pasta met groenten roomsaus

Tom Kha Kai - home made

Plaattaart met witlof en brie