Tajine met gemengde groenten en aardappel

 

Het is al half maart maar afgelopen week werd ik op de fiets nog overvallen door een vreselijke sneeuwbui. Verkleumd van de kou en een gezicht rood van de snijdende wind kwam ik thuis. Met dikke tranen onder de lauwe douche want ook langzaam ontdooien doet pijn. Toen mijn man mij onder de wollen dekens en met een grote beker thee op de bank had genesteld keken we samen naar een kookprogramma over de naderende Ramadan. Het ging over warme stevige soepen en kruidige hapjes om het vasten te doorbreken. Ik voelde mij van binnen al weer opwarmen en kreeg zin om met de smaken van Noord-Afrika aan de slag te gaan. Om met kruiden, olijfolie en knoflook de winter te verjagen en de zon dan maar op ons bord te toveren. 
Het werd een tajine. Een gerecht dat eigenlijk de naam draagt van de manier van bereiden. Zo als wij een gerecht 'stoofpotje' zouden noemen, is geen één tajine gelijk aan de ander en is er niet echt een eenduidig recept. Ideaal dus om zelf je eigen draai aan te geven. En niet gevreesd als je niet in het bezit bent van een aardewerken tajine, het kan ook prima in een pan. Maar als je er een keer tegen aanloopt let er dan op de het aardewerk geschikt is voor oven en fornuis. Er zijn ook een heleboel tajines die vooral voor de sier zijn, zo als deze op de foto's. 
Variëren is dus het advies voor dit gerecht. Gebruik groenten die je in huis hebt. Maar de vuistregel is; begin met de hardste groenten en sluit af met de zachte zoals paprika. 
Het recept is zonder vlees maar je kan prima wat stukjes kip toevoegen of pittige worstjes. Ook heel lekker met grote stukken rundvlees. Die moet je dan wel van tevoren sudderen met ui, knoflook en ruim voldoende ras el hanout kruiden. 

Tasjine

4 personen
Bereidingstijd: 1 uur

4 flinke aardappel
1 grote ui 
4 tomaten
5 teentjes knoflook
1 winterwortel
1 aubergine
1 courgette
1 rode paprika
1 groene paprika
handje diepvries erwtjes 
olijfolie
1 el harissa
1 el ras el hanout
2 blokjes kipbouillon
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een braadpan of hapjespan met dikke bodem.
Snij de ui in grove halve ringen en voeg toe. Laat zachtjes fruiten.
Hak de tomaten met de knoflook, harissa en de ras el hanout  in een keukenmachine heel fijn en voeg bij de uien. Laat het zachtjes opkoken. 
Snij ondertussen de geschilde aardappels in parten. En de rest van de groenten in grove stukken. Houdt al de groenten apart. 
Voeg de aardappels toe aan de tomatensaus. Verkruimel de bouillon blokjes er over en laat een paar minuten op zacht vuur pruttelen. Voeg dan de hardste groenten toe, in dit geval de wortel. En na een paar minuten de volgende. Je wilt niet dat alles tot prut is gekookt. De paprika heeft echt maar minuten nodig. Als de saus te droog wordt voeg je wat water toe.
Als al de groenten in de pan zitten en de saus op de juiste dikte is (dikke soep) moet je proeven. Is het pittig genoeg, moet het wat extra zout? Maak goed op je eigen smaak.
Eet de groenten met lekker veel saus. 
Serveer met een mooi Marrokaans of Turks brood. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Pasta met groenten roomsaus

Limburgse pruimenvlaai

Artisjokken

Tom Kha Kai - home made

Weekmenu #14

Gnocchi met artisjokken in roomsaus

Dadel pasta

Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)