Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Ik had dit gerecht ooit een keer gegeten bij een Iraakse vriendin. Maar nooit zelf klaar gemaakt. Ze stuurde de gedroogde limoentjes van haar moeder op uit Iran waar ze na een moeilijke tijd in Nederland naar toe trok. Ik miste haar. De geur van de limoentjes doet nog altijd aan haar denken. 
Nu jaren later ben ik haar uit het oog verloren maar gerechten als deze doen me nog altijd aan haar denken. 
Om iets te maken dat je niet kent en slechts een keer hebt geproefd moet je wat durf hebben en het recept goed volgen. Lukt dat dan kan je het naar je eigen hand zetten. 
Zo maakte ik het ook zonder vlees, dus alleen de saus en dat was ook erg lekker. 

En laat je niet gek maken door die lange ingewikkelde naam van dit gerecht. Het betekend letterlijk "pot van gestoofde groenten" nou dat klinkt niet echt ingewikkeld toch?

Khoresh ghormeh sabzi

4 personen
Bereidingstijd: ten minste 3 uur

Vlees:
2 el olijfolie
1 ui
2 knoflook teentjes
1 tl kurkuma poeder
500 gr rundvlees (sucade of riblap)
3 gedroogde limoentjes (Lima Omani)
3 tl citroensap
1 tl zout
peper

Saus (groenten):
8 el olijfolie
2 bosjes platte peterselie
1 bosje koriander
1 dunne prei
2 bosuitjes
450 gr verse spinazie
3 el gedroogde fenegriekblad
1 blik kidneybonen 

Vlees:
Snij de uien in halve ringen en bak ze met de olijfolie op laag vuur ten minste 15 min zodat ze zacht en licht bruin zijn. Voeg knoflook, gepest en kurkuma toe en bak even mee.
Snij het vlees in stukken van 2,5 cm en voeg toe. Bak het vlees even mee. Voeg 2 kopjes water en het zout toe en laat ten minste 1 uur zachtjes sudderen. 

Saus:
Was de kruiden, prei, bosui en de spinazie en laat ze een beetje drogen. Snij alles met de hand of in een machine fijn. Bak alles in een koekenpan met de olie. Dit klinkt raar maar je zult zien dat eerst het vocht uit de kruiden komt en daarna gaat het langzaam garen en wordt de kleur steeds donkerder. Let goed op dat het niet aanbrand. 

Vlees:
Het vlees is nu half zacht. Voeg wat water toe als het nodig is. Voeg de groene saus, kidneybonen en de limoentjes en citroensap toe. Laat het nog eens minstens een uur sudderen of tot het vlees lekker mals en zacht is. 
Proef, de saus moet zoutig, limoen en krachtig van smaak zijn. Voeg evt nog wat citroensap of zout toe.

Serveer met rijst, komkommer/tomaat salade en brood. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Pasta met groenten roomsaus

Limburgse pruimenvlaai

Artisjokken

Tom Kha Kai - home made

Weekmenu #14

Gnocchi met artisjokken in roomsaus

Dadel pasta

Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)