Plaattaart met witlof en brie

 


Ik weet niet of het een afwijking is niet alleen ik heb, maar soms komt er ineens een smaak in mij op, of een beeld van een smaak combinatie. Ik ben nogal een beelddenker en tel daar bij op dat ik ook in smaken kan denken en je hebt een soort mini kok in je hoofd die soms op de raarste momenten aan het werk gaat. 
Tijden de saaie klus van het wasvouwen had ik zo'n moment; een taartje van witlof en brie. Een combinatie die vaak uitstekend gaat en met nog wat honing en een pittige mosterd moet het goed komen. Ik twijfelde nog even over de bodem maar de keus voor bladerdeeg was de juiste. 
Het resultaat is een verbluffend leuk en lekkere plaattaart die waarschijnlijk bij veel mensen in de smaak zal vallen.
Doordat ik de witlof even opbak wordt de bittere smaak van de witlof (die al veel minder is als vroeger) nog minder. De honing maakt het echt af!


Plaattaart met witlof en brie

4 personen
Bereidingstijd: 1 uur

Bladerdeeg rol of 6 losse vellen
125 gr cream fraîche
2 tl mosterd
Honing
400-500 gr witlof
150 gr brie
1 rode ui, in halve ringen
5 walnoten
Peper uit de molen
2 tl (verse) tijm 
Olijflolie
Zout 
1 ei


Verwarm de oven voor op 180C.
Rol het bladerdeeg uit op de bakplaat. Heb je geen rol maar lossen vellen leg ze dan met 0,5cm overlapping op elkaar en druk stevig aan. Om een mooie opstaande rand te krijgen kan je een inkeping maken 0,5 cm van de randen. Snij met een scherp mes een rechte lijn maar niet door en door.  Prik binnen deze lijnen met een vork wat gaatjes zodat dit gedeelte niet gaat rijzen en de buitenkant wel. 
Meng cream fraîche met de mosterd, 1 tl honing en wat zout. 
Smeer royaal op de bodem maar laat 1 cm bij de randen open. 
Halveer de witlof in de lengte en snij tot ¾ in brede ringen (het harde gedeelte). Hou de losse blaadjes apart. 
Verwarm 2 el olijfolie in een pan en bak de witlof ringen heel licht aan. Maak op smaak met wat zout en peper.
Verdeel de gebakken witlof over de taart.
Snij de brie in plakken en leg die op de witlof. Strooi de ui en walnoten over de taart. 
Leg de losse blaadjes witlof er op en maak af met 2 el honing er over te gieten en bestrooi met tijm. 
Bestrijk de open randjes met een losgeklopt ei.
Bak de plaattaart af in 15 min of tot hij mooi bruin is. Laat 5 min rusten op de plaat om iets steviger te worden. 

Serveer bij een lekkere soep of met een frisse salade. 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Tajine met gemengde groenten en aardappel

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Koreaanse gefrituurde kip

Spinazietaart met geitenkaas en gehaktballen

Raapsteeltjes

Limburgse pruimenvlaai

Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Weekmenu #14

Flammkuchen met spekjes en rode ui