Tortilla de patatas



Lang lang geleden, oktober 1997, ging ik voor het eerst alleen op vakantie met mijn vriendje. Met de bus naar Salou. We hadden geen idee  waar het precies lag en google kende we nog niet. Dus op goed geluk en met de verhalen van oma die er in de jaren '60 wel geweest was, stapte we met onze rugzak de bus in. 
Het werd een geweldige vakantie, Spanje bleek uitstekend bij ons te passen en Salou.... ach we hebben niet veel van dit Feest-Dorp gezien, het was oktober, de meeste disco's waren al gesloten en we kwamen alleen onze kamer af om te zwemmen en te eten. We ontdekte een klein restaurantje, je weet wel, in zo'n achteraf steegje met plastic witte stoeltjes. Ze hadden een menukaart die zo kort was dat hij op een bierviltje zou passen. Gegrilde kippen, varkenspootjes in tomatensaus, sardientjes en een salade met inktvisringen. En bij alles kwam tortilla de patatas. Een aardappeltaart met veel knoflook, tomaten en kaas. 
Of het restaurantje de groei van Salou heeft overleefd weet ik niet, maar ik maakte gisteren de tortilla en kreeg deze mooie foto's terug van dat zelfde vriendje van toen. Na 22 jaar brengt het nog steeds goede herinneringen boven, vriendje is ondertussen Man maar het recept is nog altijd hetzelfde. 

Tortilla de patatas

4-6 personen
Bereidingstijd: 1 uur 15 min

1 kg aardappelschijfjes, voor gekookt
3 tomaten, in plakken
5 eieren
3 knoflook, geperst
1 tl paprika poeder
1 tl uien poeder
¼ tl gerookte paprika poeder
geraspte kaas
zout en peper naam smaak

Meng de eieren met de geperste knoflook, de helft van je zout en peper. Zet apart.
Doe de aardappelschijfjes in een oven schaal. Voeg de kruiden, zout en peper toe en hussel even goed door elkaar. Druk de schijfjes met je handen wat aan zodat ze mooi plat liggen. 
Leg de tomaten op de aardappels en giet het eiermengsel er overheen. Schud even met de schaal zodat het eiermengsel goed tussen de schijfjes komt. Bestrooi met de kaas.
Bak een uurtje in de oven op 175C. Als de kaas te bruin wordt even afdekken met aluminiumfolie. 

Serveer met een stukje vis of vlees en een frisse salade. Ook ideaal voor picknicks in het park of in de broodtrommel mee naar school/werk. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Koreaanse gefrituurde kip

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Miso soep

Roti vellen

Prei met appel en salie

Weekmenu #14

Gestoofde wortel met citroen en boter

Surinaamse bami met paksoi

Flammkuchen met spekjes en rode ui