Fish&Chips

 Lang dacht ik dat het eten van vis en friet iets was dat alleen in films en series voor kwam, iets van vroeger. Maar ergens eind jaren '80 kreeg ook ik mijn eerste portie Fish&Chips uit een krant. Met azijn op mijn friet en veel zout. Geweldig! Die vakantie aten we het een paar keer, steeds bij een andere kraam of mini winkeltje, vaak ergens in een achteraf straatje. Zittend op de stoep plukte we de vis uit elkaar en aten we de super dikke (wel vaak slappe) friet. 
Sommige dingen moet je niet na willen maken, de herinnering is te mooi. Maar ik ben toch bezig om het perfecte stukje vis te frituren. Met een bierbeslagje en vis die goed droog is gedept komt het echt wel in de buurt van die fijne vakantieherinneringen in Engeland en Wales 
Zelf friet snijden en bakken lijkt veel werk, maar met wat goede planning en voorbereiding kan het ook heel snel gaan. 
Zo is het namelijk heel goed mogelijk om zelf voorgebakken diepvries friet te maken. Na het voorbakken laat je het goed afkoelen, en daarna kan het in zipp zaken in de vriezer. Als je het wilt gaan gebruiken even laten ontdooien en dan af bakken. Zo heb je het gemak van snelle voorgebakken friet maar toch de smaak van verse. 

Fish&Chips

4 personen

2 kg friet aardappel (bv grote frieslanders)
4 stukken vis (bv kabeljauw)
55 gr bloem
55 gr maisena
1 tl bakpoeder
mes punt zout en peper
160 ml bier (pils of donker bier)
3 el extra bloem

Meng de bloem, maisena  bakpoeder, zout en peper. Gier het bier er bij en roer snel door tot een papje. Zet dit beslag in de koelkast en laat het 30-60 min rusten. 

Snij de friet, dep het droog in een theedoek.
Verwarm het frituurvet tot 160C
Bak de friet in niet te grote porties  5-7 min. Ze moeten gaar maar niet gekleurd zijn.
Het lekkerste is om de friet nu af te laten koelen. Maar als daar geen tijd voor is, laat je ze goed uit dampen. 

Dep de vis goed droog en bestrooi licht met zout en peper. 
Strooi de extra bloem op een bord en haal hier de vis door heen. Even afschudden en dan door het bierbeslag. Goed keren zodat het beslag overal hecht. Dan meteen in de frituur, die op 180C staat. Bak ze in 5-8 min goud bruin en knapperig. Laat de vis goed uitlekken op keukenpapier. 
Ondertussen kan de friet voor de tweede keer gebakken worden. Ook op 180C. Dit is met een paar minuten gebeurt. Ze zijn dan mooi goudbruin en knapperig. Laat ze goed uitlekken. 

Serveer met een schijfje citroen al dan niet in de krant van gisteren. 

Foto: BBC

Reacties

Populaire posts van deze blog

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Koreaanse gefrituurde kip

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Miso soep

Roti vellen

Prei met appel en salie

Weekmenu #14

Gestoofde wortel met citroen en boter

Surinaamse bami met paksoi

Flammkuchen met spekjes en rode ui