Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten
Spaghetti aglio e olio of te wel knoflook pasta. En knoflook is ook wat je proeft. Een super simpel recept voor een snelle snack of als onderdeel van de maaltijd. Het is dan wel de bedoeling dat je er nog het een en ander bij eet.
Hier volgen een aantal recepten van groenten gerechten die uitstekend te combineren zijn met deze heerlijk pasta.
Spaghtti agilo e olio
4 pBereidingstijd: 45 min
400 gr spaghetti
6-8 teentjes knoflook
2 spaanse peper
1 bosjes platte peterselie
100 ml extra vergine olijfolie
zout en peper
Zet een flinke pan water op met zout voor het koken van de pasta.
Hak de knoflook fijn of gebruik een knoflook pers. Je kan de knoflook ook in plakjes snijden maar gebruik dan iets meer. Snij de peper in de lengte door en verwijder zaadjes, snij in plakjes.
Verhit in een koekenpan heel zachtjes de helft van de olie met de knoflook en pepers. Let er op dat het op heel laag vuur gebeurt. De olijfolie verliest zijn fijne smaak als het te warm wordt en de knoflook mag eigenlijk bijna niet kleuren. Laat dit zo 15 min trekken.
Als het water kookt, kook je de pasta zo als op de verpakking staat.
Hak ondertussen de peterselie fijn.
Voeg 10 el kookvocht bij de olie in de pan.
Giet de pasta af en doe het in de koekenpan. Voeg peterselie toe en verwarm nog even goed door. Als alles goed gemengd is voeg je de andere helft olie toe en maak op smaak met zout en peper.
Serveer met een salade en groenten gerechten.
Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven
4 pBereidingstijd: 30 min + paar uur marineren
1 ui
2 teentjes knoflook
2 el kappertjes
10 droge zwarte olijven
1 tomaat
3 el platte peterselie
2 el balsamico azijn
zout en peper
Hak ondertussen de kappertjes en olijven fijn. Snipper de ui en pers de knoflook. Snij de tomaat in blokjes en de peterselie fijn. Houd alles apart.
Verwarm wat olie in een een bakpan en bak de aubergine bruin. Dit duurt even dus heb geduld, traag is hier juist goed.
Haal de aubergine uit de pan en bak de ui en knoflook. Voeg nog wat olie toe als dat nodig is. Ook hier heb geduld. Knoflook moet vooral niet kleuren, dan wordt het bitter.
Als de geuren los komen voeg je kappertjes, olijven en tomaat toe. Even omschudden en dan mogen de aubergines er weer bij. Verwarm door en voeg de balsamico toe. Proef nu en maak op smaak met zout en peper.
Het gerecht is nu al te eten maar je kunt het ook nog een aantal uur laten staan om de smaken nog beter te laten intrekken.
Kan zo wel warm als koud gegeten worden.
Wortel gestoofd in citroen en boter
Bereidingstijd: 45 min
1 citroen (sap en rasp)
50 gr (room) boter
zout en peper
½ el suiker
Spoel de wortel af en doe ze met de boter in de pan.
Voeg sap en citroenrasp toe en laat op lage temperatuur 20 min zachtjes stoven tot de wortelen gaar zijn. Proef en maak op smaak.
Prei met appel en salie
4pBereidingstijd: 30 min
50 gr (room)boter
1 tl venkelzaad
Snij de prei en halve ringen en was zeer goed.
Snij de appel in stukjes.
Reacties