Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Spaghetti aglio e olio of te wel knoflook pasta. En knoflook is ook wat je proeft. Een super simpel recept voor een snelle snack of als onderdeel van de maaltijd. Het is dan wel de bedoeling dat je er nog het een en ander bij eet. 
Hier volgen een aantal recepten van groenten gerechten die uitstekend te combineren zijn met deze heerlijk pasta. 

Spaghtti agilo e olio

4 p 
Bereidingstijd: 45 min

400 gr spaghetti
6-8 teentjes knoflook
2 spaanse peper
1 bosjes platte peterselie
100 ml extra vergine olijfolie
zout en peper 

Zet een flinke pan water op met zout voor het koken van de pasta.
Hak de knoflook fijn of gebruik een knoflook pers. Je kan de knoflook ook in plakjes snijden maar gebruik dan iets meer. Snij de peper in de lengte door en verwijder zaadjes, snij in plakjes.
Verhit in een koekenpan heel zachtjes de helft van de olie met de knoflook en pepers. Let er op dat het op heel laag vuur gebeurt. De olijfolie verliest zijn fijne smaak als het te warm wordt en de knoflook mag eigenlijk bijna niet kleuren. Laat dit zo 15 min trekken.
Als het water kookt, kook je de pasta zo als op de verpakking staat. 
Hak ondertussen de peterselie fijn.
Voeg 10 el kookvocht bij de olie in de pan. 
Giet de pasta af en doe het in de koekenpan. Voeg peterselie toe en verwarm nog even goed door. Als alles goed gemengd is voeg je de andere helft olie toe en maak op smaak met zout en peper.
Serveer met een salade en groenten gerechten. 


Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

4 p
Bereidingstijd: 30 min + paar uur marineren

2-3 aubergines
1 ui
2 teentjes knoflook
2 el kappertjes
10 droge zwarte olijven
1 tomaat
3 el platte peterselie
2 el balsamico azijn
zout en peper
extra zout om te bestrooien

Snij de aubergines in plakken en leg ze in een vergiet, bestrooi ruim met zout en laat 30 staan. Druk het overtollig water er uit. Spoel ze af onder de kraan en leg ze op keukenpapier te drogen. 
Hak ondertussen de kappertjes en olijven fijn. Snipper de ui en pers de knoflook. Snij de tomaat in blokjes en de peterselie fijn. Houd alles apart. 
Verwarm wat olie in een een bakpan en bak de aubergine bruin. Dit duurt even dus heb geduld, traag is hier juist goed. 
Haal de aubergine uit de pan en bak de ui en knoflook. Voeg nog wat olie toe als dat nodig is. Ook hier heb geduld. Knoflook moet vooral niet kleuren, dan wordt het bitter. 
Als de geuren los komen voeg je kappertjes, olijven en tomaat toe. Even omschudden en dan mogen de aubergines er weer bij. Verwarm door en voeg de balsamico toe. Proef nu en maak op smaak met zout en peper.
Het gerecht is nu al te eten maar je kunt het ook nog een aantal uur laten staan om de smaken nog beter te laten intrekken. 
Kan zo wel warm als koud gegeten worden. 

Wortel gestoofd in citroen en boter

4p
Bereidingstijd: 45 min

1 bos wortelen
1 citroen (sap en rasp)
50 gr (room) boter
zout en peper 
½ el suiker

Schil de wortels en snij de in schuine plakken. Zet ze in een pannetje net onder met water en voeg ruim zout toe. Laat 15 min zo staan. Op deze manier trekt er wat extra vocht in de wortel en dat kunnen we straks goed gebruiken bij het stoven. 
Spoel de wortel af en doe ze met de boter in de pan. 
Voeg sap en citroenrasp toe en laat op lage temperatuur 20 min zachtjes stoven tot de wortelen gaar zijn. Proef en maak op smaak. 

Prei met appel en salie

4p
Bereidingstijd: 30 min

1 kg prei
1 zoete appel (elstar)
50 gr (room)boter
10 blaadjes verse salie
1 tl venkelzaad
zout en peper

Snij de prei en halve ringen en was zeer goed.
Snij de appel in stukjes. 
Laat de boeter smelten en voeg salie, venkelzaad, appel en de prei met aanhangend vocht in de pan. Laat op lage temperatuur 30 min stoven. Roer zo nu en dan om de appel uit elkaar te laten vallen. Haal de laatste 5 min de deksel van de pan en verwarm iets hoger zodat extra vocht kan verdampen. Maak op smaak met zout en peper. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Pasta met groenten roomsaus

Limburgse pruimenvlaai

Artisjokken

Tom Kha Kai - home made

Weekmenu #14

Gnocchi met artisjokken in roomsaus

Dadel pasta

Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)