Boter vs Margarine

Loop in de supermarkt eens naar het koelvak van de 'boter'. Wat mij opvalt is dat er ongelofelijk veel fel bedrukte kuipjes staan die ons allemaal wel iets beloven. Tegen hart en vaatziekte  goed voor de hersenen, het verlaagt je cholesterol, de goede start voor kinderen..... En helemaal bovenin, iets in een hoekje liggen een aantal pakjes 'echte boter'. 

Waarom kiezen de meeste mensen toch massaal voor de schreeuwende kuipjes? Is het gezonder? Lekkerder? Diep van binnen weet iedereen het antwoord wel. Maar de reclames overschreeuwen het gezonde verstand. 
Margarine is een plantaardig product, maar zeker geen natuurlijk product. Het is weleens waar van natuurlijke olie gemaakt, maar in de fabriek worden er minstens 11 ingrediënten aan toegevoegd en komt het er als een wit goedje uit. Voor mij is het dan geen natuurlijk product meer. 

Margarine is ooit als diervoeder product ontwikkeld voor het vetmesten van oa kalkoenen. Helaas viel het niet zo goed en stierven de kalkoenen. Maar er was wel een ander gat in de markt. De menselijke consument. 
Aan het einde van de 19e eeuw was de boter erg schaars en deze kunstmatige boter was een redelijk alternatief. Om het nog ergens aantrekkelijk te maken werden er smaak en kleur stoffen aan toegevoegd. Vanaf de jaren '30 werd er ook vitamine A en D aan toegevoegd omdat de mensen anders een groot tekort zouden krijgen aan deze vitamines, die van nature wel in boter zitten. Net na de Tweede Wereld oorlog komt daar nog een mega reclamecampagne bij en de mensen wilde niks anders meer dan deze 'gezonde' boter. 

Als je  vraagt waarom margarine, zeggen veel mensen dat ze op de calorieën letten en dat boter echt veel vetter is. Maar wie goed gaat kijkt ziet dat er helemaal geen grote verschillen zijn qua calorieën. Ja in boter zit veel meer verzadigd vet en jaren is ons voorgehouden dat dat juist zo slecht is voor ons. Maar ook de wetenschap komt daar langzaam op terug. 
Een simpel experiment zegt voor mij veel meer dan vele artikelen die ik las over dit onderwerp. 
Neem twee schaaltjes, één met boter één met margarine. Zet ze ergens in de keuken neer. Verder niks mee doen. Na een paar dagen zal er schimmel zitten op de boter.  Er zitten namelijke natuurlijke melk bacteriën in. Op de margarine zal na weken nog niks te zien zijn. Het is zo onnatuurlijk dat micro-organisme er absoluut niet op kan groeien. 

Het mag wel duidelijk zijn dat ik echt voor boter ben. En ik kan ook heel simpel zeggen waarom. 
Ik kies in veel gevallen voor het meest natuurlijke product. Dus kies ik voor boter omdat het een simpel product is, zonder toevoegingen die er van nature niet in horen. Ik kies dus voor een PUUR product, dicht bij de natuur en zonder dat er een fabriek voor moet draaien. En HET SMAAKT OOK VEEL BETER!

En natuurlijk heb ik ook twee recepten wat je kan doen met boter.


Boter met zeezout

Wie wel eens in Frankrijk op vakantie is geweest heeft dit vast wel eens in de supermarkten zien liggen. Een heerlijke zacht zilte boter met grof zeezout. Heerlijk om op een stokbroodje en naast de tent in de zomerse namiddag. 
Nu kan je dat gevoel zo weer terug krijgen door een simpel receptje.
Neem voor die recept zachte gras boter, deze is zacht en romige van smaak. 

250 gr boter
2 el (grijs) zeezout. 

Laat de boter op kamertemperatuur komen en meng het zout er door heen.  Zet de boter afgesloten weer in de koelkast of op een koele donkere plek en laat een dagje op smaak komen. Gebruik altijd een schoon (boter)mesje en dan kan je deze boter een week bewaren. 

Honing citroen boter

1 deel boter
1 deel honing
schil en sap van 1/2 citroen

Schil de citroen, alleen het gele gedeelte. Het witte is bitter. Snij de schil in dunne reepjes of gebruikt een zester. 
Laat de boter op kamertemperatuur komen en meng de honing en citroen er door. Als je een grote hoeveelheid maakt kan het mengen ook met een mixer op de laagste stand. 
Bewaar in een pot op een koele plek. 


Reacties

Unknown zei…
Waar komt toch dat bericht vandaan over die kalkoenen?
Iemand heeft hier niet van geschiedenisles gehouden. Wij weten wel beter..

Napoleon III had opdracht gegeven een broodsmeersel te ontwikkelen dat zijn soldaten op een veldtocht in hun ransel konden meenemen zonder dat het snel bedierf, zoals boter. In 1869 was er een bruikbaar resultaat. Maar doordat een jaar later de Frans-Duitse Oorlog uitbrak, was men niet in staat om margarine op een fabrieksmatige schaal te produceren. Het was de Nederlander Anton Jurgens die in 1871 de eerste margarinefabriek ter wereld opzette, in Oss.

Waar zijn de kalkoenen in dit verhaal?
Anoniem zei…
Blijkbaar maak je er een sport van meneer Backer, om op diverse websites deze reactie te plaatsen.

Het is sportiever inhoudelijk op de tekst in te gaan. Als internist onderschrijf ik dit volledig. Margarine verschilt in samenstelling maar één molecuul van plastic. Schrikbarend.

Voor mijn patiënten geen Becel maar gewoon met mate roomboter uit een wikkel. Eet normaal, gezond en denk na...

Veel succes met de site en ik kom regelmatig kijken (leuk!).

Met vr. gr.
A.M
Unknown zei…
Jammer dat deze internist Anoniem wil zijn. De tekst klopt niet. Meningen over margarine; ok dat mag van mij. Geschiedvervalsing of verhalen naar je eigen hand zetten; dan bega je een ernstige fout.

Populaire posts van deze blog

Plaattaart met witlof en brie

Tagliatelle met wilde spinazie

Haverkoekjes

Spinazie taart

Roti vellen

Shoarma wrap met kool

Weekmenu #14

Beste Burger!!

Dadel pasta

BB met R of Surinaamse Bruine Bonen met Rijst