Kerst-stress

Eindelijk is het dan vakantie. Je hebt er lang naar uitgekeken want die laatste maand, met Sinterklaas en de bij behorende gespannen kinderen  of de druk van die eindejaarcijfers, was zwaar. Dus nu is het 'de dagen voor kerstmis' en zit je op de bank met een lawine van kookboeken en tijdschriften om je heen. De angst bekruipt je. Wat moet je dit kaar weer op tafel toveren? De kalkoen is zoooo 2010 en gourmetten is ook echt Not Done. Het moet fris, puur, zonder pakjes en het liefst van dat ene lokale boertje die zo moeilijk te vinden is en daardoor echt hele maal hip,  of toch minstens van de streekmarkt in de stad.
De kerst-stress slaat toe. "Dan maar helemaal niks, ik maak wel boerenkool met worst!"

Adem in-adem uit......

Het is helemaal niet nodig. Koken is niet moeilijk en met een goede voorbereiding zet je echt een waanzinnig menu op tafel.
Ik geef je een kerst meunu voor 4 personen. Zonder stress. Volg gewoon al de aanwijzingen en de routebeschrijving.
Soms staan er stippellijnen in het recept. Maak het dan tot daar en zet het weg. Pas op het laatste moment of in de aanloop van het diner maak je het gerecht af.




Mini crostini met zachte geiten kaas en honing.

Een klassieker en vaak erg machtig daarom doen we het als amuse. Dus heel klein en mooi op een lepel of heel klein bordje.

4 stukjes stokbrood
4 plakjes zachte geitenkaas
1 el honing
Zeezout en verse peper
1 el olijfolie
1 teentje knoflook
4 walnoten

Wrijf de stukjes stokbrood in met olijfolie en evt knoflook. Gril of bak ze licht bruin. Leg op elk stukje brood een plak geitenkaas, niet te dik 3mm ongeveer. Druppel wat honing op de kaas. Als de honing te dik is even een paar seconde in de magnetron.
Breng op smaak met wat zeezout en verse peper.
Maak het mooi af met de walnoten.


Sla blad met kruidige quinoa salade

1 kopje quinoa*
20 gr pijnboompitjes
½ granaatappel
2 el honing
2 el olijfolie
Klein handje verse munt
Zeezout
Verse peper
Mespuntje garam masala en komijnpoeder
4 mooie bladeren van ijsbergsla

kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing
Rooster de pijnboompitjes
Klop de granaatappelpitjes uit de schil van een halve granaatappel houd een klein handje pitjes apart,
Mix alles door elkaar met olijfolie honing, gesneden verse muntblaadjes, peper, zout en wat garam masala en komijnpoeder.
Schep ongeveer 2 el salade in de slabladeren. Garneer met het handje granaatappelpitjes en wat munt.

* quinoa is te koop bij de grotere AH's en natuurvoedingwinkels.


Asperge soep met zalm of ham

2 blikjes asperges
1 sjalotje of ¼ ui
Flinke klomp boter
1 el bloem
1 el groentenbouillonpoeder
1 liter water
100 ml kookroom
2 plakken ham of 50 gr gerookte zalm
1 ei

Maak een roux.
Fruit de ui in de boter. Niet laten kleuren.
Schep de bloem er door heen en roer goed, laat 1 minuut garen op laag vuur.
Laat de asperges uitlekken en vang het vocht op. Vul het vocht aan met water tot 1 liter.
Doe een klein beetje water bij de roux en roer tot het weer een egale saus is. Voeg al het water toe en laat op temperatuur komen. Af en toe roeren.
Doe de bouillon en asperges er bij en laat 1 uur zonder deksel staan op heel laag vuur. Pureer in een blender of met een staafmixer. Proef en breng op smaak met evt nog wat bouillon poeder of zeezout.
----------------------------------------------------------------------------
Voeg de kookroom er door.
Kook het ei hard en laat afkoelen. Snij het ei in kwarten.
Snij de ham of zalm in dunne reepjes.
Vul een bord of kom met de soep, niet te veel er komt nog veel meer eten, en garneer met de ham of zalm en een kwart ei. Evt een takje verse dille voor de show.

Deze soep kan makkelijk een dag van te voren gemaakt worden tot de stippellijn.


Kruidige gevulde kip/kalkoen 

Kip/kalkoen (1,5-2,5 kg)
Zee zout en verse peper
boter
2 tl gedroogde of 4 takjes verse tijm

Voor de vulling: (genoeg voor flinke kalkoen, bij een kip neem de helft of bewaar de vulling)
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 el pijnboompitten
1 el blanke amandelen
1 el krenten
1 tl kaneel
100 gr rijst
2 dl kippenbouillon
Evt. zeezout en verse peper

Zet de oven vast aan op 180C .
Verwarm in een braadpan de olijfolie en bak de ui en knoflook tot dat ze een beetje gaan kleuren. Voeg de pijnboompitten, amandelen en krenten door en bak alles tot de pijnboompitten kleur krijgen.
Voeg de kaneel en rijst door en blus af met de bouillon. Zet er een deksel op en laar 10min heel zachtjes koken. Af en toe even kijken of het niet aanbakt anders iets meer water.
Proef of het goed op smaak is en voeg anders wat extra zeezout en peper toe.

 Bestrooi de kip van binnen met zeezout en peper. Schep al de vulling nu is de kip. Goed stevig aan drukken. Als het langs de achterkant er uit komt moet je het gat even dicht maken met een satéprikker of dichtbinden met draad.
Vul de kip tot hij helemaal vol zit en maak de opening dicht met een prikker of bind de kip op.
Wrijf de kip in met de boter en strooi de tijm er over heen.

 Zet de kip in een oven van 180C. Niet te hoog. Voeg wat water in de braadslee toe en begiet de kip regelmatig om uitdrogen te voorkomen. Je kan ook wat folie op de kip leggen.

Leg de kip op een mooie schaal en maak de prikkers of draad los. Haal de vulling wat los zo dat deze uit de kip valt.

Aardappen/tomaat schotel

2 aardappels in schijfjes
2 tomaten in schrijfjes
1 ui in ringen
Kippenbouilon met 1 tl tomaten puree er door.

Leg de aardappel, tomaat en ui dakpansgewijs in een ovenvaste schaal. Schenk de bouillon er over zodat alles onder staan. Zet afgedekt met aluminiumfolie in de oven. Klaar als het heel zacht is en de bouillon helemaal opgenomen is.


Gebakken rodekool met kweepeer en walnoten

 ½ rode kool
50 gr boter
1 tl kaneel
Sap van ½ citroen
1 kweepeer
Granaatappelmelasse (turkse winkels)
1 el suiker
1 el walnoten
Zeezout en verse peper

Verwarm de oven voor op 180C. Vet een braadslede in en leg de kool erin. Schenk de helft van de boter er over heen en meng de helft van de kaneel, citroensap, granaatappelmelasse en zout en peper er door. Dek de braadslede af met aluminiumfolie en bak 30min. Haal uit de oven.
---------------------------------------------------------------------------
Snij de kweepeer in dunnen plakken. Dompel ze onder in koud water met wat citroensap, dan verkleuren ze niet.

leg de peer er boven op de kool.  Bestrooi met de suiker, kaneel en walnoten. Schenk de rest van de boter er overheen en dek weer af. Bak nogmaals voor 20min.
Haal voor het serveren het aluminiumfolie er af en laat het een klein beetje kleuren.

Ook dit recept is makkelijk een dag van te voren te bereiden. Maak de kool tot aan de stippellijn. Om geknoei te voorkomen is het makkelijk om bij de tweede keer in de oven een mooie oven vaste  schaal te gebruiken waarin je de kool ook kan serveren.


Yoghurt met munt en dille

200 ml volle yoghurt
1 el olijfolie
Evt 2 teentjes knoflook uitgeperst
½ bosje verse munt of 1 el gedroogde
½ bosje verse dille of 1 el gedroogde
Zeezout en verse peper.

Snij de munt en dille fijn en meng alles door elkaar.
Laat het een dag staan voor de smaak.


Knabbel groenten (doe ik vooral voor de kinderen)

1 paprika
3 wortels
2 stengels bleekselderij
½ komkommer

Snij alles in repen en zet in mooie schaaltjes op tafel. Lekker om te dippen.


Fruitsalade met ‘schaaltjes lekkers’ 

appel
 peer
 sinaasappel
mango
druiven
granaatappel

slagroom
hagelslag
granola
nootjes
yoghurt

en alles wat jullie lekker vinden

Serveer op een bord en heel veel schaaltjes. Iedereen kan pakken wat ze willen.


Thee met koekjes

Koekjes van Sheherazade
 120 gr boter
75 gr suiker
160 bloem
3 el rozenwater
½ tl saffraan
Aardbeien jam

Zet de oven aan op 180C
Smelt de boter en roer de suiker, rozenwater en saffraan er door. Roer tot de suiker voor een groot gedeelte is opgelost.
Voeg de bloem toe en kneed heel snel tot een vast deeg. Vorm een bal en leg voor minstens 30min in de koelkast.
Vorm klein balletjes ten grote van een euro munt. Leg ze op 4 Cm van elkaar op een bakplaat en druk ze een beetje plat met je duim, zodat er ook een kuiltje ontstaat.
Vul de kuiltjes met een klein beetje jam.
Bak de koekjes 15min en haal ze meteen met een kaasschaaf van de bakplaat en laat ze
 afkoelen op een rek. Kijk uit, de koekjes zijn nog zacht en heel heet.


Routeplanner

Een kerst diner of welk groot ander diner hoeft geen stress moment te zijn. Alles staat bij een goede planning.
Vandaar deze routeplanner.

Dag van te voren.
Maak de rodekool en zet met koud weer bijvoorbeeld in de schuur.

Maak de aardappel-tomaat schotel vast klaar en bewaar in de koelkast/schuur.

Maak de soep, dit kan ook al een week van te voren en bewaar dan in de diepvries.
Wacht nog met de room, sommige romen vinden invriezen niet leuk.

Bak de koekjes. Leuk om samen te doen. Bewaar in een goed afgesloten trommel. En zet ver weg….anders zijn ze al op voor dat het feest is.

De ochtend.
 Haal de kip/kalkoen uit de koelkast en laat op temperatuur komen. Komt hij uit de diepvries doe dat dan de dag van te voren en laat bij koud weer bv in de schuur ontdooien. Vergeet niet dat er vocht uit de kip komt. Dus in een schaal.

Maak de yoghurt saus en bewaar in de koelkast

De middag
Begin met het vullen en garen  van de kip.
Neem voor de gaar tijd deze formule. Voor de eerste kilo 1 uur, voor elke volgende kilo( inc vulling) 35 min. Gaat het te hard, leg er folie over en blijf om de 20min begieten met braadvocht.
Reken goed uit dat de kip dus niet te lang in de oven staat en droog gaat worden.
Controleer of de kip/kalkoen gaar is. Prik met een vleesvork in het dikste gedeelte vlees en houdt het daar 5sec. Voel nu aan je onderlip. Doet het auw? Dan is het beest gaar, is het koud of lauw? Nog even terug.

Maak de quinoa salade en laat opsmaak komen in de koelkast

2 uur voor het begin van het diner
Haal de geitenkaas uit de koelkast, niks is zo zonde als koude smaakloze kaas.

Maak de fruitsalade vast, doe je er banaan door? Wacht daar mee tot 10 minuten voor het serveren.

Begin met de kweekperen en rode kool

Staat de kip al in de oven?

1 uur tot take-off…..
Maak de crostini’s af bewaar veilig maar niet in de koelkast

Zet de soep op laag vuur en voeg de room toe. Laat langzaam warm worden, zo nu en dan roeren.

Hoe is het met de kip?

Maak de bordjes met salade op en zet ze koel

Snij de ham of zalm.

Haal de yoghurt uit de koelkast

Zet de aardappel en rode kool weer in de oven. (30 min voor etenstijd)

Snij de knabbel groenten en doe het in leuke schaaltjes.

Vul de bakjes met lekkere dingen voor bij de fruitsalade.

Dek de tafel.

Wijn bij het eten? Is deze op tempratuur?

Etenstijd.
Heb je borden die in de oven kunnen? Zet ze dan nu in de oven, als het nog past.

Vergeet de karaffen water en bijpassende glaasjes niet.

Schenk de wijn in

Zet de amuse op tafel.

Zet in de keuken de salade vast op het aanrecht.

Gaat alles goed in de oven? Zet deze op 100C en dek de kip af om uitdrogen te voorkomen.

Smakelijk eten.


Volg nu gewoon het tempo van je eters, alles is klaar dus ontspan en geniet van je dierbaren en je eigen gemaakte, zonder pakjes en PUUR kerstdiner.


Reacties

Anoniem zei…
Ge-wel-dig! Bookmarken en voor volgend jaar heb ik mijn kerstdiner al gepland.
Gr.
LindaO.

Populaire posts van deze blog

Plaattaart met witlof en brie

Tagliatelle met wilde spinazie

Haverkoekjes

Spinazie taart

Roti vellen

Shoarma wrap met kool

Weekmenu #14

Beste Burger!!

Dadel pasta

BB met R of Surinaamse Bruine Bonen met Rijst