Koreaanse gefrituurde kip


Er is toch niks zo lekker dan je tanden te zetten in een goed knapperig stukje kip. Maar om het zo knapperig EN gelakt in een goede saus te krijgen is niet altijd even makkelijk.
Met dit recept moet het zeker lukken. Het geheim is het dubbel frituren en een dun laagje maizena. In sommige recepten wordt bakpoeder gebruikt maar dan krijg je een metaal achtige smaak die ik vreselijk vind. Maizena werkt ook perfect.
Neem voor het marineren de tijd, 3-4 uur maar nog beter is een dag van te voren. Wat voor kip je gebruikt maakt weinig uit. Ik heb hier kip kluifjes (halve vleugels) gebruikt, maar een drumstick of filet in repen of dijbeen filet in blokjes kan ook. Deze laatste twee is de baktijd wel veel korter, anders wordt het vlees te droog.

Koreaanse kip

4 personen
Bereidingstijd: marineren 4-24 uur, bereiden1 uur

5 el maizena
1 kg kip kluifjes

Marinade:
1 el zout
2 tl zwarte peper
5 teentjes knoflook
3 cm gember

Saus:
3 el rijstwijn
2 el rijstazijn
2 tl sesamolie
4 el bruine suiker
1 el sojasaus
2 el gochujang (chili pasta)
2 teentjes knoflook
1 cm gember
zout naar smaak


frituurvet


Was de kip met water en azijn, ja ik weet dat het niet gebruikelijk is Nederland maar de kip smaakt er echt beter van als de sappen er af zijn gewassen. Maak gewoon een kom koud water met scheut natuurazijn of citroensap. Laat even staan en spoel af met koud water.
Wrijf de knoflook en gember heel fijn door een rasp of maak gebruik van pasta uit een potje. Het moet zo fijn mogelijk zijn omdat stukjes verbranden in het frituurvet.
Doe alles in een kom of afsluitbare zak en wrijf goed in. Laat de kip rusten.

Snij voor de saus de knoflook en gember fijn.
Doe alles in een steelpannetje en laat langzaam koken. Proef, de smaak moet pittig, zout en zurig zijn.
Voeg nog wat zout, suiker of chili toe als je dat nodig vind. Hier geldt dat jou smaak bepaalt hoe het gaat worden.

Verwarm het frituurvet voor op 160C
Doe de maizena in een kom en haal één voor één de kip stukjes er door zodat ze helemaal bedekt zijn. Klop het overtollige maizena er af en laat in het het vet glijden. Vleugels bak je 5 min kip stukjes 2 min. Haal de kip met een schuimspaan uit het vet en laat goed uitlekken.
Bak zo alle kip.
Deze handeling is makkelijk van te voren te doen. Het is niet erg als de kip afkoelt want hij wordt straks nog een keer gebakken.

Verwarm het frituurvet nu op 180C
Zet de saus ook weer op het vuur en laat zachtjes warm worden. Zet ook alvast een schaal klaar om de kip en de saus te mixen.
Bak de kip 3 min tot mooi bruin en knapperig. Goed uitlekken en dan in de schaal. Als de helft van de kip er in zit giet je de helft van de saus er overheen en schud de kip goed om. Zodat de saus overal om de kip gaat zitten.
Bak de volgende helft en doe hetzelfde.
Bestrooi voor het mooie zicht met sesamzaadje en ringetjes bosui.
Serveer als borrelhapje of met een kom rijst.





Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Pasta met groenten roomsaus

Limburgse pruimenvlaai

Artisjokken

Tom Kha Kai - home made

Weekmenu #14

Gnocchi met artisjokken in roomsaus

Dadel pasta

Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)