Miso soep

Miso. Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen in een recept of in de supermarkt. Maar wat is het eigenlijk en waarom is het ineens hip?
Miso is een Japanse pasta van sojabonen en soms met de toevoegingen van bruine rijst. In Korea worden er ook chili en specerijen aan toe gevoegd. Maar de mest basis en meest gebruikte is de Japanse. Tegenwoordig overal te koop. De sojabonen worden gemengd met Koji (een schimmel) en dan voor een periode tussen 6 weken en 2 jaar met rust gelaten. Hoe langer hoe sterker de smaak. Het is door de levende enzymen erg goed voor je darmen en daarom zeer geliefd in Azië en nu ook bij ons.

Ik heb diverse soorten in de koelkast staan, voor verschillende gerechten en doeleinden. Maar om te beginnen is een simpele, zoals deze van de Albert Heijn echt prima. De smaak is hartig en past uitstekend bij een soep of wok gerecht met veel groenten.

De basis voor miso soep is Dashi een bouillon van Kambu een zeewier. Ik heb het in zakjes als poeder maar er zijn vele varianties en in steeds meer supermarkten te koop. En anders in elke Aziatische supermarkt.

miso soep

4 personen

Bereidingstijd: 30 min

1 liter dashi bouillon
1 cm gember
1 teentje knoflook
1 ui in halve ringen
2 wortels in plakjes
2 baby of 1 grote paksoi
150 gr paddenstoeltjes (of champignon)
1 bosui in ringen
1 spaans pepertje
1 el ketjap
1 flinke eetlepel miso pasta
zout en peper naar smaak
zeewier flakes

Maak de dashi bouillon zo als aangegeven op de verpakking.
Verwarm in een wok een eetlepel olie en bak de zeer fijn gesneden gember, knoflook en de uien met niet te hoog vuur. Voeg de wortel toe en snij de paksoi in grove stukken. Bak het mee in de wok en blus af met de ketjap.
Voor wat extra pit kan je het spaanse pepertje fijn snijden en er bij doen.
Laat even (5 min) garen maar je wilt wel een bite aan de groenten houden.
Voeg in de laatste 2 min ook de paddenstoelen toe.
Nu mag alles in de bouillon. En is het tijd voor de miso pasta. Doe een soeplepel bouillon in een kommetje en roer daar de miso door. Zorg dat alles goed is opgelost. Voeg nu bij de rest van de bouillon.
Proef en maak opmaak met wat zout en peper.

Serveer goed warm met het bosuitje en zeewier.

Variaties:
Voeg stukjes kip of tofu toe
Voor miso ramen voeg je op het laatst een pakje ramen noedels toe




Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Weekmenu #14

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Surinaamse bami met paksoi

Pasta met groenten roomsaus

Limburgse pruimenvlaai

Artisjokken

Tom Kha Kai - home made

Haverkoekjes