Artisjokken

Om eerlijk te zijn was mijn ervaring met de artisjok zeer beperkt. Ik gebruikte het wel eens op een tapasschaal of op de pizza. Maar dan altijd uit een potje. De hele bloem had ik nog nooit gemaakt. Ja je leest het goed, het gedeelte dat wij eten is de bloem van de artisjokplant. De bladeren zijn groot en stekelig als van een distel. In sommige laden worden de nerven van deze grote bladeren ook gestoofd en gegeten. 
In Nederland eten wij voornamelijk de reeds gekookte hartjes van de artisjok, maar in de zuidelijke landen rond de Middellandse zee  is het een geliefde groenten. Je koopt het bijvoorkeur op de markt en is te koop van eind september tot mei. Kies bij het kopen van de artsjokken de meet stevige en verse soorten. 
Het bereiden is zeker niet moeilijk. De makkelijkste variant is gewoon koken. Het eten, afpellen en leeg zuigen/buiten van de blaadjes is een lekkere trage bezigheid. 

Artisjokken met een vinaigrette 

2p
Bereidingstijd: 40min

4 artisjokken
1 citroen
zout
2 el franse mosterd
2 el goede honing
1 el wijnazijn
1 el extra vierge olijfolie 

Snij de steeltjes tot 1 cm van de artisjok. Pek de buitenste 2-3 laagjes blaadjes af. Deze zijn houterig en niet eetbaar. Smeer meteen in met wat citroensap om bruin kleuren te voorkomen. 
Zet een flinke pan water op en doe de artisjokken er in met ruim zout en het citroensap. Kook ze in 20-30 min gaar. Dit kan je testen door met een mesje of prikker in de onderkant te prikken. Dit moet zeer makkelijk gaan. 
Maak ondertussen de vinaigrette. 
Haal de artisjokken met een tang uit het water en laat even uitlekken in een vergiet. 
Serveer de artisjokken in zijn geheel op een bord of in een kom. 
Pel de blaadjes er af, dip ze in de vinaigrette en zuig de onderkant leeg. Tot je bij het hart aankomt. Daar zit een hooiachtig gedeelte, dit haal je er af want is niet eetbaar. Daaronder zit het hartje van de artisjok, daar waar het allemaal omdraait. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Limburgse pruimenvlaai

Tagliatelle met wilde spinazie

Weekmenu #14

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Surinaamse bami met paksoi

Pasta met groenten roomsaus

Tom Kha Kai - home made

Plaattaart met witlof en brie