Babi Pangang

Stap een willekeurige chinees restaurant binnen in Nederland en er staat babi pangang op het menu. De smaak van het vlees en de rode saus zal niet echt veel verschillen in Maastricht of Middelburg. Maar stap je in China een lokaal tentje binnen dan zullen ze je glazig aankijken als je om een portie nasi met babi pangang vraagt. Wat wij hier als "Chinees eten" zien is geheel naar onze smaak aangepast. Dus niet te kruidig, zoete saus en vooral veel. Toen ik een keer stond te wachten in een kleine snackbar, die in de jaren '90 was overgenomen door een Chinees gezin, zag ik de kinderen van het gezin aan een tafeltje zitten eten. Dat zag er een stuk beter uit dat de dingen die ik net had besteld. Sinds dien vraag ik vaak om 'eigen eten'. En soms krijg ik dan een bakje met heerlijk vers eten dat niet in de buurt komt van de gerechten die op de kaart komen.
Maar niet iedereen heeft zo'n gezin in de buurt. Maar met dit recept kan je nu zelf de nummer 1 van meest bestelde gerechten bij de chinees thuis maken. En zonder heel veel toevoegingen en E-nummers. En je weet zeker dat de keuken schoon is....;-)

Babi pangang met rijst en roerbakgroenten

500 gr buikspek
1/2 ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, geraspt
2 cm gember, geraspt
1 rode peper of 1 el sambal naar keuze
1 limoen
1 steranijs
1 el ketoembar
300 ml ketjap manis 

Saus
de marinade
1/2 ui, gesnipperd
6 el tomaten ketchup

Groenten
1 stronk paksoi
1 avocado
1 el soja saus
10 druppels worcestershire saus
10 druppels sesamolie
limoensap

Meng alles van de marinade door elkaar.
Snij het buikspek op de vetlaag 1cm in om de 1cm.
Leg het vlees in de marinade en laat minstens 12uur maar het liefst 24uur trekken.

Verwarm de grill of zet de oven op 220C.
Haal het vlees uit de marinade (niet weg gooien) en dep wat droog en verwijder evt stukjes.
Leg het vlees in een schaal onder de grill en bak 10 minuten op hoogste stand. Draai om en nogmaals 10 minuten.
Laat het vlees even rusten.
Zeef de marinade en vang het op.
Fruit de ui voor de saus en een beetje boter of olie aan. Doe de ketchup er bij en laat even ontzuren, mee bakken. Voeg een paar lepels marinade toe net zo ang tot je een mooie dikke en smakelijke saus hebt. Als je meer saus wilt maken gewoon wat meet ketchup en marinade toevoegen.
De saus goed door verwarmen want je gebruikt marinade waar het vlees in gelegen heeft. Maar natuurlijk goed roeren.
Snij het vlees in plakken van 1 cm. Leg ze in de ovenschaal. Giet de saus er over en zet nog even terug in de oven, zet deze op 150C.
Neem een wok pan en verwarm wat olie.
Snij de paksoi ik grove stukken. Doe eerst de witte stengels in de wok. Even om schudden.
Snij de avocado in stukjes en doe die in de wok. Snij ook het groene blad van de paksoi in repen en doe in de wok. Even goed omschudden. 
Breng opsmaak met de sesamolie, worcestershire saus en limoensap. Nog een keer opschudden en klaar.

Serveer met witte rijst of nasi


Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Flammkuchen met spekjes en rode ui

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Prei met appel en salie

Foe yong hai

Tajine met gemengde groenten en aardappel

Artisjokken

Koreaanse gefrituurde kip