Kerststol
We kregen van de week een kerststol. Eentje van de bakker. Maar hij viel zo enorm tegen. Er zat bijna geen vulling in en het deeg was gommy-achtig met veel te veel vanille. Niet echt een succes dus.
Tsja dan zit er niks anders op dan zelf maar aan de slag te gaan.
Kerststol
Bereidingstijd: 3 uur
Deeg:
2 gr zout
Vulling:
200 gr amandelspijs
125 gr rozijnen
200 gr amandelspijs
125 gr rozijnen
75 gr noten, grof gehakt
50 gr sukade
50 gr bigarreau vruchtjes, in de helft
50 gr bigarreau vruchtjes, in de helft
Poedersuiker
Gesmolten boter
Gesmolten boter
Wel de rozijnen in lauw water.
Meng melk, gist en suiker en verwarm tot lauw warm.
Maak een kuiltje in de bloem en doe het ei er in. Verdeel het zout aan de rand en giet de melk er bij. Kneed in 10 minuten tot een soepel deeg.
Nu tijd voor verrijking, de boter. Een vettig werkje maar kneedt de boter er in weer 10 minuten er door. Steeds wat klontjes.
Dek het deeg af en laat 1 uur rijzen.
Bestuif je werkblad, en druk het deeg plat. Kneedt de vulling er door en rol uit tot een ovaal van 35 cm lang.
Maak een worst van het spijs en leg het in het midden op het deeg. Vouw het deeg over het spijs en druk goed aan. Leg het brood op een bakplaat en laat weer 1 uur rijzen.
Maak een kuiltje in de bloem en doe het ei er in. Verdeel het zout aan de rand en giet de melk er bij. Kneed in 10 minuten tot een soepel deeg.
Nu tijd voor verrijking, de boter. Een vettig werkje maar kneedt de boter er in weer 10 minuten er door. Steeds wat klontjes.
Dek het deeg af en laat 1 uur rijzen.
Bestuif je werkblad, en druk het deeg plat. Kneedt de vulling er door en rol uit tot een ovaal van 35 cm lang.
Maak een worst van het spijs en leg het in het midden op het deeg. Vouw het deeg over het spijs en druk goed aan. Leg het brood op een bakplaat en laat weer 1 uur rijzen.
Bak in 30-40 minuten op 180 C. Als de stol te donker wordt kan je hem afdekken met een stuk aluminiumfolie.
Bestrijk het warme gebakken brood met gesmolten boter en strooi er rijk poedersuiker over. Even af laten koelen en smullen maar.
Een kerststol met in elk plakje spijs!
Reacties