Thaise mossels
Om eerlijk te zijn heb ik pas deze herfst mossels leren eten. De laatste keer daar voor was denk ik toen ik 15 jaar was en toen vond ik de overheersende wijn smaak zo vies dat ik het daarna nooit meer heb geprobeerd. De geur vond ik al smerig.
Tot afgelopen herfst, we waren met de familie een paar dagen op Schiermonnikoog. Omdat restaurants natuurlijk gesloten waren lieten we elke avond heerlijk eten bezorgen. Ook een hele boel vis en op een avond ook mossels. Ik probeerde er eentje en vond ze verassend lekker. Niet zo taai en zwaar van smaak als ik altijd gedacht had.
Weer thuis heb ik ze meteen zelf gekocht en ben ik aan de slag gegaan met wat leuke recepten. Omdat ik de rest van de familie nog niet heb overtuigd dat ze echt lekker zijn moest ik alles in mijn eentje op eten. Wat een straf!!
Ik maakte traditionele mossels met witte wijn en mosselgroenten. Maar ik ben ook aan de slag gegaan met wat exotischere recepten. Deze met rode curry en kokos was echt mijn favoriet!! Dus die deel ik graag met jullie.
Thaise mossels
4 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 1 uur
De Bouillon
250 ml water
2 cm gember
4 cm laos
2 salem blad
1 citroengras (sereh) stengel
2 limoenblad
2 limoenblad
1 Spaanse peper in ringen
2 sjalotten, gesnipperd
3 knoflook, in dunne plakjes
1 el vissaus
1 el rode curry paste (bv die van conimex)
1 el vissaus
1 el rode curry paste (bv die van conimex)
olie
2 blikken kokosmelk
zout
2 kg Zeeuws mossels
600 gr Thaise roerbakgroenten
1 limoen
2 pakjes ramen noedels (bv indomie garnalen of mi goreng)
De basis smaak komt uit de bouillon die we als eerste gaan maken. Deze kan je ook een dag eerder maken of zelf veel eerder en invriezen. Het is een basis bouillon die voor heel veel Thaise gerechten gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld de Tom kha kai soep.
Fruit de sjalotten en knoflook in een laagje olie. Voeg de curry toe en laat kort even mee bakken. Blus af met het water en doe alle ingrediënten voor de bouillon er bij. Laat dit op een laag vuur ongeveer een uur (mag langer) staan. Ruik die geuren!! Zo lekker. Wel goed in de gaten houden dat het niet droogkookt, want we gebruiken maar erg weinig water. Gaat het te hard voeg dan een beetje water toe.
De kokosmelk gaat er pas op het laatste moment door, omdat die de neiging heeft te gaan schiften als het te warm wordt. Het maak voor de smaak niks uit, maar het ziet er iets minder mooi uit.
Dus laten we de bouillon zo ver mogelijk inkoken en vissen dan al de grove stukken er uit. Ik haal eigenlijk alleen de gember, laos en sereh stengel er uit. De rest zit niet in de weg en met eten zie je het toch wel zitten.
Tijd om de mossels onder handen te nemen.
Ik vond het de eerste keer echt spannend, al die verhalen over 'foute' mossels en ziek worden. Maar daar moet je je maar overheen zetten.
Ik vulde de wasbak met koud water en kieperde ze daar in. Na en paar minuten gaan ze allemaal weer dicht en komt er 1 of 2 boven drijven. De heb ik er uitgehaald, vaak zijn die al dood en dus niet meer goed. Schelpen die beschadigd zijn haal ik er ook tussen uit. Ga een paar keer met je handen door het water om eventueel zand er tussen uit te spoelen. Laat de mossels daarna goed uitlekken.
Ik vulde de wasbak met koud water en kieperde ze daar in. Na en paar minuten gaan ze allemaal weer dicht en komt er 1 of 2 boven drijven. De heb ik er uitgehaald, vaak zijn die al dood en dus niet meer goed. Schelpen die beschadigd zijn haal ik er ook tussen uit. Ga een paar keer met je handen door het water om eventueel zand er tussen uit te spoelen. Laat de mossels daarna goed uitlekken.
Nu is het tijd om dingen bij elkaar te laten komen.
Zet water op voor de noedels.
Voeg zout, kokosmelk en roerbakgroenten toe aan de bouillon. Proef!!!
Doe de mossels in de pan en zet de deksel er op.
Kook de noedels gaar. Ik vind het lekker om de kruidenmix wel te gebruiken voor dit recept.
De mossels hebben maar een minuut of 5 nodig om te garen Laat ze ook echt niet te lang koken, dan worden ze taai.
Schep ze even om zodat overal die heerlijke saus komt.
Serveer in een flinke kom met wat verse limoensap. Vergeet niet ruime hoeveelheid saus en groenten mee te schappen over de noedels.
Reacties