Tom Kha Kai - home made

Het gebeurt niet vaak dat er op dit blog twee recepten staan van hetzelfde gerecht. Zeker niet zo kort onder elkaar. Maar de vorige keer maakte ik deze heerlijke soep met een kant&klaar zak van de supermarkt en nu maak ik hem helemaal zelf. Iets meer werk maar wel net zo lekker. Of iets lekkerder want je kan de soep helemaal aanpassen aan de wens van jullie gezin.
Heb je haast neem je het kant&klaar recept, heb je de tijd lees dan door.
Ik hou van goed gevulde soepen, als volledige maaltijd. Er gaat dan ook veel meer groenten in dan in een origineel recept. Weg laten kan altijd.

Tom Kah Kai
4 personen

2 blikken kokosmelk
2 blikken water
2 cm gember
4 cm laos 
2 salem blad
1 citroengras (sereh) stengel
1 Spaanse peper in ringen
2 blokjes kippen boullion

2 sjalotten
3 knoflook
1 el vissaus
olie

300 gr kippengehakt
5 kruidenmix (Chinese kruidenmix)
zout

600 gr Thaise roerbakgroenten 
1 limoen
2 pakjes ramen noedels bv rendang

Begin met het maken van de basissoep. De bouillon. Zet het water met kokosmelk op een laag vuur en voeg de hele specerijen toe. Laat dit minstens 2,5 uur staan. Vis alles behalve de Spaanse peper er uit.
Deze stap kan je ook in het groot doen. Verdubbel of ver drievoudig het recept en vries één of twee delen bouillon  in voor later. Laat eerst goed of koelen. Zo heb je maar één werk en altijd de zekerheid van lekkere soep in de diepvries.

Snipper de sjalotjes en knoflook. Fruit hen langzaam in een laagje olie. Hoe langzamer je uien en sjalotten bakt hoe meer smaak ze krijgen. Neem daar dus altijd de tijd voor.
Blus af met de vissaus. Voeg het met olie en al bij de bouillon. 

Wil je de soep vegetarisch sla je deze stap over. Maak het gehakt op smaak en maak er balletjes van. Ik neem de pingpongbal als voormaat. Bak de balletjes in hetzelfde pannetje als de sjalot en knoflook. Geen extra olie nodig. Deze mogen ook in de soep. 

Tot hier kan je makkelijk ruim van te voren voorbereiden. Voeg 15 min voor het eten de groenten toe. Ik ben nog steeds wel van het gemak dus neem een zak kant&klaar gesneden groenten. Wil je dit ook zelf doen neem dan witte kool, taugé, bosui, prei, Spaanse peper.  
Pers de limoen uit en doe het bij de soep.
Kook de ramen noedels en voeg kruidenmix toe na het afgieten.
Ik doe de noedels niet door de soep maar serveer ze los er bij, zo mengen de smaken niet al in de pan maar pas in je bakje op tafel. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Limburgse pruimenvlaai

Ratatouille met Ras el Hanout

Artisjokken

Tagliatelle met wilde spinazie

Plaattaart met witlof en brie

Geen saaie spruitjes

Dadel pasta

Pasta met groenten roomsaus

Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)