Nasi met tempeh en pindasaus

                                                        
Ik weet niet of iedereen weet wat tempeh is, misschien heb je het wel eens zien liggen. Vaak is het een wit blok ergens weggemoffeld bij de vega  vleesvervangers. 
Tempeh is gemaakt van soja, normaal ben ik daar geen groot fan van, want slecht verteerbaar, maar tempeh is anders. De hele sojaboon is namelijk gefermenteerd dmv bacteriën. Net zoals wij onze zuurkool fermenteren om de kool beter verteerbaar te maken. Tijdens de fermentatie stijgt ook de voedingswaarden. Tempeh zit vol met oa vit B2-5-6 en heeft bijna net zo hoog eiwit gehalte als vlees. Het is dus een uitstekende vervanger. 
Alleen er zit niet echt een fijne smaak aan. Daarom moet je daar zelf voor zorgen door goed te marineren. Ik voeg de smaak pas toe na het bakken omdat het anders zo spettert. 


Gerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd is 40-60 min

Tempeh

250 gr tempeh
zonnebloemolie
2 knoflook
2 sjalot
2 el sambal
3 el ketjap (zoet)
3 el soja saus (zout)
1 tl vissaus
maggi poeder naar smaak

Nasi

200 gr zilvervlies rijst
400 gr nasi groenten
4 eieren

Pindasaus

1 knoflook
1 el gebakken sambal
1 cm gember
4 el ketjap
150 ml melk
zout


Tempeh en nasi
Als je twee dingen te gelijk kunt in de keuken dan zet je water op voor de rijst en kookt deze zo als aangegeven staat op de verpakking. En ondertussen snij je de tempeh in blokjes. Verhit in een koekenpan een flinke laag olie. Bak de tempeh in porties bruin en knapperig. Laat uitlekken op wat keukenpapier. Giet iets van de olie uit de pan maar houdt behoorlijke laag over. 
Hak de knoflook en sjalotten fijn en doe ze bij de olie. Bak op laag vuur een minuut of 5. Voeg sambal, ketjap, sojasaus en vissaus toe. Bak de groenten van de nasi mee. Laat even mee pruttelen en maak op smaak met de maggi. Ik gebruik 2 blokjes. Het moet extra zout zijn want dit is de smaakmaker voor de rijst. Het moet dus echt goed op smaak zijn, bijna te.

De rijst is gekookt en wat droog gestoomd ondertussen. Voeg de groente en tempeh bij de rijst.  Heel goed roeren zodat de smaken goed vermengen. 
Laat de smaken even intrekken en maak ondertussen de pindasaus en kook de eieren hard.

Pindasaus
Hak de knoflook en gember.
Doe een klein beetje olie in een pannetje en fruit de knoflook en gember aan. Doe de pindakaas er bij en laat deze smelten. Voeg de melk, ketjap en sambal toe en laat aan de kook komen. Goed roeren want het wordt snel dikker. Wordt het te dik voeg dan wat melk toe. Maak op smaak. 

Alles is makkelijk ruim van te voren klaar te maken en op warmen voor het eten is ook vrij simpel. Voor ons is het ideaal op een voetbaldag als iedereen op eigen tijd eet. Bakje volscheppen even opwarmen en op de bank eten. Mag ook wel een keer. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Limburgse pruimenvlaai

Tagliatelle met wilde spinazie

Weekmenu #14

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Artisjokken

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Surinaamse bami met paksoi

Pasta met groenten roomsaus

Tom Kha Kai - home made

Plaattaart met witlof en brie