Jachtschotel

Na weken van zon regende het vandaag ineens. En viel de temperatuur met 10C naar benden, ik kreeg een beetje een herfst gevoel. Tijd voor wat comfort food. 
Jachtschotel is een gerecht dat wij thuis vaak aten. Volgens mij komt het bij oma vandaan. Het origineel is natuurlijk met restjes wild die over zijn gebleven na de jacht. Maar de everzwijnen, reeēn en fazanten zijn hier nogal schaars dus van de jacht komt niet zo veel meer. Kip uit de supermarkt is dus een prima alternatief. Verder is het een ideaal gerecht om  's ochtends of de dag er voor  klaar te maken en in de koelkast te bewaren. 

Jachtschotel
4 personen
bereidingstijd 30-35 min plus 35-45 min in de oven

300 gr (dijbeen) kipfilets
250 gr champignons
3 uien in halve ringen
1 tl tijm
2 zakjes basis vleesjus
250 ml water
500 gr aardappelen
2 pastinaken
scheutje melk
klontje boter
zout en peper
Handje kaas

Zet de aardappelen en pastinaken op in ruim water. 

Snij de kip en bak deze in een koekenpan. Voeg de uien toe en laat op laag vuur langzaam bakken. Hoe langer je de uien bakt zonder dat ze donker kleuren hoe meer smaak ze krijgen. Dus probeer ze minstens 5 min te bakken zonder dat ze heel donker worden. Voeg champignons toe, ik snij ze vrij klein, maar dat komt omdat mijn kinderen ze niet lekker vinden. Maar hou anders dezelfde maat aan als het vlees. Voeg de tijm toe.
Als alles mooi bruin is voeg je de poederjus en water toe. Ik weet dat het niet echt hip is, zonder zakjes en pakjes, maar gemak is ook wel heel fijn! Het is nu een dikke gevulde jus. Laat rustig nog even pruttelen en inkoken. Wordt het te dik, aankoeken, voeg dan wat extra water toe.

Als de aardappelen en pastinaak klaar zijn maak je er een puree van. Zo als je altijd doet. Ik gebruik een stamper maar als je het met een knijper doet ook prima. Maak op smaak met zout, peper, melk en boter. 
de de helft van de puree op de bodem van de ovenschaal, giet het kip mengsel er op en dan weer ed volgende helft puree. Niet helemaal dicht plamuren de jus heeft ruimte nodig om warm te worden. 
Rasp er wat kaas over, optioneel hoor, maar ik hou van een knapperige hartige korst. Paneermeel zou ook kunnen. 

Tot hier kan je het recept prima de dag er voor maken, bewaar de jachtschotel dan in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 180C en bak de jachtschotel 35-45min. Het mag korter als je hem meteen na het bereiden in de oven zet. Want dan is alles nog warm. 


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Limburgse pruimenvlaai

Tagliatelle met wilde spinazie

Weekmenu #14

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Artisjokken

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Surinaamse bami met paksoi

Pasta met groenten roomsaus

Tom Kha Kai - home made

Plaattaart met witlof en brie