Pasta met groenten roomsaus

Ik kan natuurlijk niet in jullie groentenlade kijken, maar ik durf te wedden dat daar net zo veel restjes groenten in liggen als bij mij. Vooral aan het einde van de week. Een paar jaar geleden ontstond bij ons een pasta gerecht dat "pasta groente saus" heet.  Het is echt zo simpel als het lijkt. De saus bestaat uit gepureerde restjes groenten en vaak nog wat kaas en room. 
Ik hoop dat deze pasta bij jullie ook een succes wordt en je nooit meer verloren zit met een klein stronkje broccoli of handje boontjes. 




Pasta met groenten roomsaus

4 personen
bereidingstijd: 30-40 min

800 gr groenten (broccoli, prei, courgette, venkel, boontjes, spinazie...)
1 sjalotje
2 knoflook
30 gr boter
60 bloem
250 ml kookroom
maggi 
handje geraspte kaas 
peper naar smaak
Pasta naar keuze

Snij de groenten in grove stukken. Kook met net genoeg water beet gaar. Begin in de pan met de groenten die het langste moeten, boontjes en de stronkjes van de broccoli en voeg dan de rest toe die snel gaar is. Niet afgieten. Maar pureer de groenten met een staafmixer tot een stevige puree. 
Snipper sjalot en knoflook. Laat de boter in een steelpannetje smelten en bak de sjalot en knoflook even mee. Voeg de bloem toe en roer de roux goed door elkaar en laat een paar minuten garen. 
Voeg de koude kookroom toe en roer met een garde tot een hele dikke maar egale saus. Voeg dit bij het groenten mengsel. Maak op smaak met een maggi blokje of zout en peper. Voeg de kaas toe en laat nog even pruttelen. Wel goed in de gaten houden want brand makkelijk aan.

Kook ondertussen de pasta. 

Je kan dit gerecht gewoon als pasta met losse saus serveren maar je kan er ook een ovenschotel van maken. Meng alles door elkaar en doe in een ovenschaal, strooi er nog wat kaas overheen en bak nog 15 min in een oven van 180C (25 min als je de ovenschotel van de voren hebt gemaakt en koud in de oven zet) 

De variaties zijn eindeloos. Soms laat ik wat groenten heel en doe die bij de saus. Ook heel lekker met een moot zalm of met reepjes ham er bij. 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Limburgse pruimenvlaai

Tom Kha Kai - home made

Ratatouille met Ras el Hanout

Artisjokken

Tagliatelle met wilde spinazie

Plaattaart met witlof en brie

Gnocchi met artisjokken in roomsaus

Geen saaie spruitjes

Dadel pasta