Lucia Lussekatter

Sint Lucia 
13 december is de dag van Sint Lucia, die vooral in Zweden wordt vereerd.
Lucia is een Romeinse heilige, die weigerde voor de keizer te offeren. Voor ze (na veel martelingen) stierf biedt ze haar verloofde haar ogen aan: het Licht. 
Dit is ook de voornaamste reden dat de Zweden, die altijd al een bijzondere verhouding tot het licht hadden, haar vereren. Boven de 60e breedtegraad heb je dagen zonder nacht en nachten zonder dag. 
Juist in de diepe duisternis komt Sint Lucia met haar lichtkroon, en schenkt iedereen haar liefde-gaven.

De kaarsenkroon
Het is om dit feest ook in de huiselijke kring te vieren. Wij beleven ook onze donkerste dagen, een voorproefje op het grote Lichtfeest is dan ook zeer welkom. De gewoonte is dat het jongste meisje is, in een wit jurkje met een kaarsenkroonop, de huisgenoten wekt met warme drank en het speciale saffraanbrood, terwijl ze het Lucia-lied zingt.


Lucia brood of Lussekatter

7 gr gedroogde gist
1 tl saffraan
75 gr boter
80 gr suiker
250 ml melk
3 el kwark of volle yoghurt
500 bloem
Mespuntje zout
Rozijnen voor decoratie

Meng melk, suiker, bloem en boter in een pan en verwarm tot 38c, hand warm. Laat 10 minuten staan.
Meng bloem met zout en yoghurt.
Voeg de lauwe melk (hou een bodempje over) toe en kneed heel goed door. Met is een vrij plakkerig deeg.
Laat 30 minuten rijzen.
Vorm kleine bolletjes. Ik koos voor 6 kleine broodjes en een vlechtbrood.
Rol een lange 'worst' en vorm die in een S of een 8. Voor het vlechtbrood maak je drie 'worsten' van 40 cm en vlecht daarmee. Druk begin en einde goed vast.
Druk evt wat rozijnen in het brood.
Kwast het brood in met de melk die je over hebt.
Laat de broodjes nog 30 minuten op een warme plek rijzen.
Bak daarna af in de oven op 200 C. De kleine broodjes 8-10 minuten het grote vlechtbrood 15 minuten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Flammkuchen met spekjes en rode ui

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Prei met appel en salie

Foe yong hai

Tajine met gemengde groenten en aardappel

Artisjokken

Koreaanse gefrituurde kip