Satétaart


Een recept dat ik al een hele tijd heb maar eigenlijk veel te weinig maak. Terwijl het zo lekker is en eigenlijk ook heel makkelijk. 
Je kan er voor kiezen om de satésaus helemaal zelf te maken met pinda's, maar veel sneller en toch zonder zakjes is het om pindakaas te gebruiken. 

Satétaart

4-5 personen
Bereidingstijd: 2,5 uur inc rusten

Deeg
1,5 portie basis deeg voor hartige taart. 
Zie HIER voor het recept.

Vulling
300 gr kip dijbeen filet
2 teentjes knoflook
1 cm gember
1 tl laos 
1 el sambal, of naar smaak
2 el soyasaus
3 el ketjap manis

400 gr Chinese wok groenten of nasi groenten

Satésaus
4 el pindakaas
250 ml melk (plus wat extra als de saus te dik wordt)
1 tl gember
1 tl komijn
2 el ketjap manis

OF

4el olie
250 g pinda's
1 knoflook gesnipperd 
1 tl gemberpoeder
1 tl komijnpoeder
1 el gula djawa (palmsuiker)
2 el sambal oelek
2 el ketjap manis
300 ml melk

1 ei

Springvorm van 25 cm.

Maak het deeg en laat circa 1 uur rusten in de koelkast.
Snij de kip in blokjes en marineer met de knoflook, gember, laos, sambal, soyasaus  en ketjap.Laat ook een 30-60 min rusten. 
 
Verhit de olie in een pan en rooster de pinda’s in circa 3 minuten goudbruin. Maal de pinda’s met de olie in de keukenmachine tot een pasta. Pel en snijd de knoflook fijn. Verbrokkel de gula djawa. Verhit een pan en fruit de knoflook. Voeg de gemalen pinda’s, gember, komijnpoeder, sambal, gula djawa en ketjap toe. Giet de melk erbij en breng al roerend aan de kook. Goed roeren want het brand snel aan. Proef! En maak op smaak. 
OF
Meng pindakaas en melk in een pan en laat zachtjes aan de kook komen. Maak op smaak met de gember, komijn en ketjap. 
Bak de kip met de marinade en voeg als het gaar is bij de satésaus. 
Bak de groenten en kort op en voeg 1 el bloem toe om het vocht vast te houden. 

Vet de springvorm in en rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkbank tot circa 3 millimeter dik. Bekleed het bakblik met het deeg, snijd het overige deeg van de rand en kneed weer bij elkaar.
Begin met een laag groenten, dan de kip in satésaus en dan weer groenten, tot dat de vorm goed vol zit. 

 Vouw de deegranden naar binnen en bestrijk de randen met losgeklopt ei. Rol het overige deeg uit en snijd er een cirkel uit ter grootte van de springvorm. Dek de taart af met de deegcirkel.
Druk de randen goed aan. Maak in het midden van het deeg een gaatje en maak van een beetje deeg een klein schoorsteentje. Zo kan de stoom ontsnappen tijdens het bakken. Versier de taart met het overgebleven deeg. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bak de taart in circa 40 minuten goudbruin en gaar.










Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Flammkuchen met spekjes en rode ui

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Prei met appel en salie

Foe yong hai

Artisjokken

Tajine met gemengde groenten en aardappel

Koreaanse gefrituurde kip