Foe yong hai

Nummer 136 met nasi. 
Iedereen kent wel een chin-ind restaurant met de naam Peking, Lotus of de Chinese Muur. Het donker rode interieur met de kralen gordijnen en natuurlijk het aquarium met goud vissen. Als kind gingen wel eens 'Chinezen' als oma jarig was of aan het einde van de zomer vakantie. Er werd dan een rijsttafel besteld en op gloeiendhete warmhoudplaatjes verschenen dan de schaaltjes met gerechten. De babi pangang, Tjap tjoi en saté behoren ondertussen tot het culinair erfgoed van Nederland. En vergeet het maar dat je op een reis door China ergens Koe lo Yuk met ananas in rode saus kunt vinden op de menukaart. De koks in Nederland hadden al snel gezien dat onze smaak niet bijster veel kon hebben. De mix van Chinese en Indonesische gerechten werden vakkundig aangepast.
Door de jaren heen heeft het chinees-indische restaurant wel een metamorfose doorgemaakt en ze zijn nu een hip japans/koreaans restaurant of een all you can eat chinees met buffet. Maar wie goed zoekt en vooral in de kleinere plaatsen kijkt, vind nog een ouderwets rood geschilderd restaurant met de naam Golden Star en een menukaart van papier. Al dan niet met een afhaal hoekje. Ga daar heen bestel die rijsttafel. 

Tot die tijd heb ik hier een recept voor Foe yong hai die best in de buurt komt van de jaren '80-'90 chinees. Lekker veel ei, stuken kip (als je daar van houdt) en een zoet pittige rode saus. Serveer het in een plastic bakje en eet het op de bank. 

Dit gerecht is uitstekend geschikt om de restjes groenten uit de koelkast op te maken. Houdt 150 gr pp aan en snij alles in grove stukken. De groenten in het recept is dus ook maar een indicatie van wat je kunt gebruiken.

Foe yong hai

4 personen
Bereidingstijd: 45 min

1 winter wortel
kleine prei
1 rode paprika
1 groene paprika
handje peultjes of boontjes
200 gr taugé 
1 grote ui
200 gr kip/ham/vega stukjes 

8 eieren

Saus:
1 ui
2 knoflook teentjes
350 gr tomaten blokjes of een pakje frito
350 gr water
5 el gembersiroop
1 tl gemberpoeder
sambal naar smaak
2 el azijn
3 el basterd suiker
zout naar smaak

Snij al de groente in grove stukken en bak zachtjes. Het moet beet gaar zijn. Als je vlees gebruikt bak deze dan goed gaar. 

Snipper de ui en knoflook voor de saus en fruit zachtjes in wat olie. Voeg De rest van de ingrediënten voor de saus toe en laat 10 min zachtjes koken. Pureer met een staafmixer of blender tot het een egale saus is. Doe de saus terug in de pan en breng aan de kook. Laat de saus inkoken tot het een wat dikke donker rode saus. Proef regelmatig. Voeg zout, suiker, sambal en zelf een scheutje ketjap toe naar smaak. De saus is klaar als hij zuur, zoet en licht pittig is. 
Heb je graag wat saus op voorraad? Maak dan 4x zo veel en doe de saus kokend heet in een glazen pot en sluit meteen de metalen deksel. Na afkoelen en als de deksel naar binnen is 'geplopt' is de saus nog maanden houdbaar.

Tijd om het gerecht af te maken. 
Klopt de eieren met wat zout los en giet ze in een pan met ruim boter en of olie. Roer lichtjes zodat er een zeer grof roerei ontstaat. Bak het ei niet helemaal door gaar, dan wordt het wat taai. Voeg groenten en saus toe en laat nog even goed doorwarmen. 

Serveer met nasi of bami

Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Weekmenu #14

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Surinaamse bami met paksoi

Pasta met groenten roomsaus

Limburgse pruimenvlaai

Artisjokken

Tom Kha Kai - home made

Haverkoekjes