Herfst bonen stoofpot met of zonder worst

Als de blaadjes van de bonen vallen en het weer donkerder wordt buiten, krijg ik altijd zin in stevige kruidige stoofpotjes. Met veel warme smaken. Ik denk dat ik de kou wil verdrijven met zo veel mogelijk geuren. 
Met deze stoofpot gaat dat zeker lukken. Het recept is een samenvoeging van verschillende recepten die ik hier en daar had verzameld. Ik hou van de Spaanse smaak van gerookte paprika (mits niet te overheersend) en bonen icm met tomaat is altijd een succes. 
Ik gebruik graag chorizo in deze stoofpot en neem dan gewoon de gedroogde voorverpakte (goedkoopste). De worstjes die ik had zijn alleen bij de Albert Heijn te krijgen maar ook prima te vervangen door gewone verse worst. En weglaten is natuurlijk altijd een prima optie. Qua smaak zal het niet heel veel verschillen. 
Ik maakte er nog gegrilde cherry tomaatjes bij, extra lekker maar dit is ook een optie niet noodzakelijk. 
De foto is wat vaag maar de pan was leeg voor ik er erg in had. Goed teken. 

Bonen stoofpot 

4 personen
Bereidingstijd: 30 min plus 1 uur op laag vuur en 15min voor de gegrilde tomaatjes

2 uien
5 teentjes knoflook
1 aubergine
1 rode paprika
1 gele paprika
1 groene paprika
800 gr black eyed bonen (blik) (of bonen naar keuze)
2 blikken tomaten blokjes of 800 gr verse
4 takjes rozemarijn
1 tl gerookte paprikapoeder
1/2 tl chilivlokken
zout naar smaak
olijfolie
150 gr chorizo
4 andalus worstjes (AH) of verse worst
250 gr cherry tomaatjes (optie)

Voor dit gerecht heb je een braadpan nodig met een stevige bodem. 

Verwarm een flinke scheut olijfolie in de pan en bak de gesnipperde ui en knoflook zachtjes aan.  Snij ondertussen de paprika's en aubergine in grove stukken. Voeg de aubergine als eerste toe en pak mee. Als de aubergine glazig is mag ook de paprika en de kruiden erbij. Roer alles even goed om. Voeg bonen en tomaten toe en laat met de deksel er op 30min op laag vuur staan. Zo nu en dan wel even kijken of het niet aanbakt evt wat water toevoegen.
Snij de chorizo in blokjes en voeg na een halfuurtje toe. 
Proef en voeg naar smaak zout toe, houd er rekening mee dat de saus nog wat in kookt dus zouter wordt.
LET OP. dit is een extra optie, niet noodzakelijk voor het gerecht maar als je er tijd voor hebt een lekkere toevoeging. Snij de cherry tomaatjes door midden en besprenkel ze met olijfolie en zout. Verwarm de oven op 200C en zet ze voor een kwartiertje in de oven tot dat ze kleuren en mooi gebakken zijn. 
Haal de deksel van de pan en laat de stoofpot een beetje inkoken. 
Bak ondertussen de worstjes en voeg in stuken toe aan de stoofpot. 
Proef en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.
Voeg de cherry tomaatjes toe en je kan aan tafel. 

Serveer met stukken stevig brood en een salade. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Miso soep

Roti vellen

Prei met appel en salie

Koreaanse gefrituurde kip

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Surinaamse bami met paksoi

Weekmenu #14

Upside down bananen toffee cake

Gestoofde wortel met citroen en boter