Lasagne met courgette en aubergine

                               
Ooit zag ik een documentaire over het eten in de tijd van de Romeinse overheersing.
Het lievelings gerecht van keizer Nero was een deeg gerecht dat in lagen werd opgebouwd met groenten en geitenkaas. Hij liet dit in grote hoeveelheden klaarmaken om een overwinning te vieren.
Later werd dit de lasagne zoals wij hem kennen.
Als groenten werden vooral courgette en aubergine gebruikt.
Tomaten, die nu zo bij Italië horen, waren ten tijde van Keizer Nero nog helemaal niet bekend in Europa. Die zouden pas na 1492 vanuit Zuid Amerika richting Europa komen.  Dus komen in het recept van Nero's lasagne niet voor.
Dit is mijn variant op Nero's lasagne.

Lasagne Romana

4 personen
Bereidingstijd: 1,5 uur 

2 aubergine
2 courgette
2 teentjes knoflook
200 gr Ricotta
100 gr Pecorino
200 gr zachte geitenkaas, naturel
Lasagne vellen
500 ml Bechamelsaus

Snij de aubergine en courgette in plakken en grill ze in een grillpan. 
Meng de ricotta, pecorino, geitenkaas en uitgeperste knoflook, met wat peper door elkaar.
Bouw de lasagne in lagen op. Steeds een laag groenten-bechamelsaus-kaas-ricotta-lasagnevel. Druk het geheel goed aan en giet het laatste beetje bechamelsaus op de bovenkant. Evt wat geraspte kaas.
Bak voor ruim een uur op 180c.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Flammkuchen met spekjes en rode ui

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Prei met appel en salie

Foe yong hai

Artisjokken

Tajine met gemengde groenten en aardappel

Koreaanse gefrituurde kip