Lasagne met courgette en aubergine
Ooit zag ik een documentaire over het eten in de tijd van de Romeinse overheersing.
Het lievelings gerecht van keizer Nero was een deeg gerecht dat in lagen werd opgebouwd met groenten en geitenkaas. Hij liet dit in grote hoeveelheden klaarmaken om een overwinning te vieren.Later werd dit de lasagne zoals wij hem kennen.
Als groenten werden vooral courgette en aubergine gebruikt.
Tomaten, die nu zo bij Italië horen, waren ten tijde van Keizer Nero nog helemaal niet bekend in Europa. Die zouden pas na 1492 vanuit Zuid Amerika richting Europa komen. Dus komen in het recept van Nero's lasagne niet voor.
Dit is mijn variant op Nero's lasagne.
Lasagne Romana
4 personen
Bereidingstijd: 1,5 uur
Bereidingstijd: 1,5 uur
2 aubergine
2 courgette
2 teentjes knoflook
200 gr Ricotta
100 gr Pecorino
200 gr zachte geitenkaas, naturel
Lasagne vellen
500 ml Bechamelsaus
Snij de aubergine en courgette in plakken en grill ze in een grillpan.
Meng de ricotta, pecorino, geitenkaas en uitgeperste knoflook, met wat peper door elkaar.
Bouw de lasagne in lagen op. Steeds een laag groenten-bechamelsaus-kaas-ricotta-lasagnevel. Druk het geheel goed aan en giet het laatste beetje bechamelsaus op de bovenkant. Evt wat geraspte kaas.Meng de ricotta, pecorino, geitenkaas en uitgeperste knoflook, met wat peper door elkaar.
Bak voor ruim een uur op 180c.
Reacties