Lemoncurd frambozen taart

Na veel verzoekjes toch maar het recept van de Lemoncurd taart. Hij is tenslotte ook te koop bij mij.

Maar hij is zo lekker dat jullie het ook maar moeten gaan proberen.
Ik gebruik niet de hele rol koekjes maar hou er 5-6 over, lees onder het recept waarom. 
Meestal gebruik ik een springvorm van 25 cm.



Lemoncurd frambozen taart


1 rol (-5) chocolade koekjes
125 gr gesmolten roomboter
4 citroenen sap en zest
300 gr suiker
150 ml water
125 gr roomboter
6 eierdooiers
6 tl maïzena
3 gelatine blaadjes
1 doosje diepvries frambozen
100 ml water
50 gr suiker
2 gelatine blaadjes

Maak koekkruimels. Ik doe dat meestal door de koekjes in een zakje te doen en er even flink met de deegroller op te meppen.

Smelt ondertussen de boter, meng de koekkruimels er door en maak er een stevige bodem van in de taartvorm. Druk goed aan. Zet de bodem in de koelkast.
Week de 3 gelatine blaadjes in een bakje met koud water.
Verwarm in een steelpannetje met dikke bodem het citroensap, zest, suiker en boter.
Doe het water bij de maïzena en roer tot
een papje. Voeg de eierdooiers toe.
Als de citroensap licht begint te borrelen en de boter is helemaal gesmolten voeg dan 5 eetlepels warme vloeistof toe aan het eierdooier mengsel. Roer het goed door.
Onder voortdurend roeren met een garde beetje bij beetje het eierdooier mengsel bij het warme citroensap gieten.
Het gaat meteen binden en er ontstaat een egale 'pudding'. Haal de lemoncurd van het vuur als het te snel gaat. Knijp de gelatine blaadjes uit en voeg bij de nog zeer warme lemoncurd. Heel goed roeren. De lemoncurd moet ongeveer de dikte van vla hebben, misschien iets dikker.
Giet de nog warme curd meteen op de koekbodem. Als je te lang wacht krijg je klonten.
Laat de taart even afkoelen en zet dan weer in de koelkast.
Week nu de volgende gelatine blaadjes in koud water.
Kook de frambozen met water en suiker even in een steelpannetje.
Wrijf de frambozen door een zeef om de pitjes er uit te halen. Doe de heldere frambozen sap terug in het pannetje. Knijp de gelatine uit en voeg bij de frambozensap. Even heel goed roeren en 10 minuten laten afkoelen.
Giet het dan op de taart en zet terug in de koelkast.
Last de taart 6-12 uur opstijven.
Snij met een warm mes de taart los van de vorm.
Opmaken is niet nodig. Hij is mooi in zijn eenvoud.

Die koekjes die je over moest houden........
Neem een koekje en schraap daarmee de lemoncurd uit het pannetje. Een klein voorproefje van de heerlijke smaak van de taart.
Meestal staan de kinderen al te dringen voor dat ik klaar ben.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Flammkuchen met spekjes en rode ui

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Prei met appel en salie

Foe yong hai

Tajine met gemengde groenten en aardappel

Artisjokken

Koreaanse gefrituurde kip