Weekmenu 13 *5x weinig afwas*
Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar de meeste avonden zijn hier behoorlijk druk. Met sport momenten en hier en daar nog een online ouderavond of vergadering. Er zijn dagen dat we vrij laat eten en als ik dan ergens een hekel aan heb is om nog lang bezig te zijn om de keuken weer op te ruimen. Koken zonder te veel afwas is echt ideaal. Ook handig als je op vakantie maar 2 pitjes hebt of gewoon geen zin hebt om uit te pakken.
Er zijn meters kookboeken en duizenden ideeën op pinterest te vinden voor éénpansgerechten. Maar vaak vind ik ze dan ook erg saai. Ik ben dus op zoek gegaan naar 5 gerechten die bijna allemaal in 1 pan te maken zijn en geen berg afwas achter laten. Ze valen voor mij ook nog eens allemaal onder Makkelijke Maaltijden want je hoeft er geen super kok voor te zijn. Ik kies graag voor gemak en neem bijvoorbeeld voor gesneden groenten uit het koelschap. Het is wat duurder en er zit weer plastic om maar het is wel snel en makkelijk. Hier in ben je natuurlijk vrij om je keus te maken.
Moet lukken dus deze week.
Maandag
Gerecht zonder naam400 gr kip
800 gr Mexicaanse roerbak groenten
2 blikken tomaten blokjes of 6 tomaten
1 blik van 400 gr witte bonen
1 zakje taco kruiden
125 ml zure room
Bak de kip in een braadpan.
Voeg de groenten en taco kruiden toe en bak even mee.
Dan de bonen en tomaten er bij en 15 min laten pruttelen.
Proef!
Voeg op het laatste moment de zure room toe.
Serveer met wraps of tortilla chips.
Dinsdag
ShakshukaKies voor de vegetarische variant of voeg stukje pittige worst toe. Een echte aanrader is sucuk worst, te vinden in de wat grotere supermarkten bij de Turkse afdeling, of bij de Turkse supermarkt. Kies voor de hele worstjes en niet voor de plakjes, die zijn wat droog.
Zie HIER voor het recept.
Woensdag
Romige ratatouille 90 g Paturain knoflook en fijne kruiden3 el olijfolie
1 courgette
1 aubergine
2 rode paprika's
3 uien
6 tomaten
1 knoflook
3 takjes tijm of 1 tl gedroogde
2 eieren
50 ml melk
1 stokbrood
Verhit in een ruime braadpan de olijfolie. Schep de courgette, aubergine, paprika en ui door de olie en bak 6 min.
Voeg de tomaten toe aan de groenten en smoor in 8-10 min. gaar. Voeg de knoflook en tijm toe en breng de groenten op smaak met peper.
Meng in een kom de roomkaas met de eieren en melk. Giet het kaas-eimengsel over de groenten. Doe de deksel op de pan en laat 15-20 min staan op laag vuur.
Je kan het geheel ook in een ovenschaal doen en 15 min in de oven bakken op 200C
Serveer met het stokbrood.
Donderdag
JambalayaZie HIER voor het recept.
Vrijdag
Tabouleh met falafel125 gr couscous
1 tl ras el hanout
4 tl gedroogde munt
1 tl zout
1 el balsamico azijn
1 aubergine
1 rode paprika
1 wortel
1 courgette
scheutje olijfolie
Falafel naar keuze
feta
olijven
verse koriander
Breng water aan de kook.
Verwarm de oven voor op 180C
Meng in een flinke kom de couscous met ras el hanout, munt, rozijnen en zout. Meet 200 gr water af en giet dat op de couscous. Dek af met een deksel of folie.
Snij de groentes in niet te kleine stukken, zeg 3 cm. Leg ze op een bakplaat en besprenkel met olijfolie. Evt wat zout.
Bak de groentes in 15-20 min gaar en licht geroosterd.
Voeg de groentes toe en meng goed. Laat de smaken en intrekken.
Proef! Voeg evt nog wat zout of peper toe. Hij moet licht zurig zijn, dus een beetje extra azijn mag ook.
Dit gerecht is uitstekend een dag of halve dag van te voren te maken. De tabouleh is koud of lauw warm te eten.
Bak de falafel in wat olie en serveer samen. Evt met nog wat lekkere extra's er bij.
Reacties