Shakshuka - Breakfast for dinner
Breakfast for dinner.
Ik at het voor het eerst in Egypte, bij het ontbijt. Naast falafel, niertjes in pittige saus en foul, een zeer stevige gerecht van bonen en ei. Daarna zag ik het bij de straatverkopers rond de bruggen van Istanbul. Mensen kochten het in kleine bakjes met veel koriander en lebneh een dikke uitgelekte yoghurt.
Shakshuka
4 personen
Bereidingstijd: 1,5 uur
2 uien, in halve ringen
4 knoflook, gesnipperd
1 rode paprika, reepjes
1 oranje paprika, reepjes
1 groene paprika, reepjes
½ tl karwij zaad
½ tl chili vlokken (of naar smaak)
2 tl harissa
1 el tomaten puree
1 blik tomaten blokjes (of 5 tomaten)
zout&peper naar smaak
4 eieren
handje verse koriander
handje verse peterselie
100 gr feta
4 el dikke yoghurt
4 el (olijf)olie
Verwarm de olie in een hapjes pan met dikke bodem.
Fruit de ui heel langzaam aan, als er wat kleur op komt mag de knoflook er bij. Op zeer laag vuur meer bakken. Bak de karwij zaadjes en chili vlokken ook even mee, zo komt de smaak goed vrij.
Voeg harissa en tomaten puree toe en bak even mee.
Snij de paprika in reepjes en doe ze in de pan. Ook de tomaten morgen er nu bij. Voeg vast wat zout en peper toe naar smaak. Niet te veel want de saus dikt nog in.
Laat dit zo 30-45 min heel zachtjes pruttelen. Tot dat alles een mooie dikke saus is geworden en de paprika zacht maar niet uit elkaar valt. Voeg ⅔ van de koriander en peterselie to, bewaar de rest.
Proef! Maak op smaak, misschien wel wat meer pit of juist wat zout.
Maak met een soeplepel een kuiltje in de saus en breek hier een ei in. Doe dit met al de eieren. Zet de deksel op de pan en laat zo 5 min op laag vuur garen.
Als de eieren gaar zijn is het eten klaar.
Brokkel de feta er overheen en bestrooi met de overgebleven koriander en peterselie.
Serveer met vers boord en een lepel yoghurt.
Reacties