Kruidige hutspot met een bite

 (mooie foto volgt, we eten het vanavond😉)
In de winter kan ik best blij worden van een goede stamppot. Boerenkool of andijvie met spekjes, is op zijn tijd echt lekker. Maar hutspot heb ik lang niet lekker gevonden. Ik denk dat het door de geur komt van de doorgekookte peen en uien, die in de winter bij oma in de flat hing. En lucht die nog dagen in je huis hangt. Brrr.
Toch ben ik deze winter over stag gegaan en heb een hutspot gemaakt die net even wat anders is. Geen door gekookte zachte groenten maar kruidig gebakken en nog met een bite. Nu staat het best vaak op het menu, want snel klaar en vol groenten. 
Wij houden wel van een bal gehakt er bij. Maar vorige week ook gegeten met een vega burger (jalapeno) van Garden Gourmet. 

Hutspot

4 personen
Bereidingsijd: 45 min

500 gr aardappelen
500 gr pastinaak of knolselderij
2 el melk
klontje boter
1 kg hutspot groenten
Of
400 gr uien in halve ringen 
600 gr winterwortel
1 el sambal Badjak
2 el soyasaus of ketjap manis
1 el gebakken uitjes
zou&peper naar smaak

Balgehakt
300 gr gehakt naar keuze
1 el sambal badjak (of naar smaak)
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 cm verse gember, gesnipperd
1 el gebakken uitjes
1 el ketjap asin of soya saus
zout naar smaak

Kook de aardappel, pastinaak en/of knolselderij gaar en stamp er een stevige maar niet te fijne puree van. Maak op smaak met de melk en boter. 
Bak de uien, met wat olie in een wok of flinke hapjes pan, neem hier de tijd voor. Zacht gekarameliseerde uien hebben super veel smaak. Bak ze tot ze mooi bruin en zacht zijn, dit duurt wel 10 minuten of meer. 
Voeg dan de wortel toe, zet het vuur wat hoger en roer zo nu en dan om. De wortel heeft iets meer dan 5 minuten nodig om te garen. 
Voeg sambal, gebakken uitjes en soyasaus of ketjap toe. Meng nu alles met de puree. Roer niet te veel, het is lekker als je nog wat verschillende structuren voelt in de hutspot. 
Proef! Mag het wat pittiger? Iets meer zout? Te dik? voeg dan wat melk toe.

Voor de vlees liefhebbers:
Meng alles door het gehakt. Neem een klein stukje en bak dat in een pan. Dit is de enige manier om te kunnen proeven of gehakt goed op smaak is. Zo niet, voeg nog wat smaakmakers toe.
Ik ga meestal voor kleine balletjes want de zijn sneller gaar.
Bak de ballen in wat boter tot ze gaar zijn.
Haal ze uit de pan, voeg nog wat boter toe en blus af met water. Nu heb je meteen een jus gemaakt. 

foto AH





Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Flammkuchen met spekjes en rode ui

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Prei met appel en salie

Foe yong hai

Tajine met gemengde groenten en aardappel

Artisjokken

Koreaanse gefrituurde kip