Hongaarse Goulash of Pörkölt

 


Als ik vroeger (stiekem nog steeds hoor) goulash maak moet ik altijd denken aan de aflevering van Buurman&Buurman. De buurmannen gaan koken en alles ontploft. Overal rode smurrie. Maar uiteindelijk komt alles weer goed en zitten ze lekker te eten. 
De aflevering was een van de favorieten hier thuis dus heel vaak gezien, gelukkig ontploft mijn goulash niet zo vaak en eten we het met veel plezier.

Voor een goede goulash heb je goede paprika poeder nodig, dat maakt echt de smaak. Ik kies voor een combinatie van gerookte paprika poeder (la chinata) en een zoete Hongaarse paprika poeder die ik bij een Poolse supermarkt vond. Maar een standaard zoete paprika poeder werkt ook. 
De scherpte van het recept bepaal je zelf door meer of minder chili vlokken toe te voegen. 

Wij hebben het vaak over Hongaarse goulash, helaas zal je in Hongarije geen stoofschotel zo als wij die kennen krijgen als je goulash besteld, maar een dikke rijk gevulde soep. Bestel pörkölt en je krijgt de  stoofschotel die wij als goulash kennen. 

Ik maak de goulash meestal in de slowcooker, ik gebruik dan iets minder bouillon en laat hem 8 uur op laag staan garen. 

Hongaarse goulash of pörkölt

4 personen
Bereidingstijd: 4-6 uur

600 gr runderriblappen (niet te mager) in grove stukken 
2 grote uien, in halve ringen
5 knoflook, gesnipperd
1 rode paprika, in stukjes
2 rijpe tomaten, in stukjes
2 el tomaten puree (klein blikje)
3 el zoete paprika poeder
2 tl gerookte paprika poeder
2 tl chili vlokken (of naar smaak)
2 laurier blaadjes
1 liter bouillon (water met 2 blokjes)
evt zout&peper naar smaak

Bak in een braadpan met dikke bodem het vlees aan in wat boter. Voeg tomatenpuree, ui en knoflook toe en bak even mee. Voeg paprika en tomaat toe. Laat 5 minuten even mee bakken tot het een dikke saus is. Voeg paprikapoeder, chili en laurier toe en blus af met de bouillon. Laat nu een paar uur op zeer laag vuur garen. Het vlees moet mooi zacht zijn maar niet helemaal uit elkaar vallen. 
Proef! En breng evt op smaak. 

Server met witte rijst, gekookte erwtjes en misschien wat zout/zure groenten. 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Flammkuchen met spekjes en rode ui

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Prei met appel en salie

Foe yong hai

Tajine met gemengde groenten en aardappel

Artisjokken

Koreaanse gefrituurde kip