Kip pastei

 


Lang lang geleden, toen we nog met Guldens betaalde en mijn telefoon een pocket line swing was, werkte ik en mijn vriendje een paar maanden in Salou aan de Spaanse costa. Nou ja, we hadden eerst heel veel lol samen en daarna hebben we ook nog wat gewerkt. Vriendje (nu Man) kwam te werken in een Engelse pub en dat werd spontaan mijn nieuwe huiskamer. Eindelijk echte thee en een stevig ontbijt. s 'Avonds werd het druk en serveerde ze vooral echt Engels pub eten. Eén van mijn favorieten was de 'chicken pie' met friet en erwtjes. De pie was aan de buitenkant stevig en krokant maar als hij open brak stroomde de vulling er uit. Of het de sfeer was of dat ze daar gewoon echt heel goed waren weet ik niet. Maar ik heb zelden betere pie's gehad als daar. 
Om de kou van de afgelopen dagen een beetje te verdrijven en misschien omdat ik gewoon behoefte had aan ultiem comfort food ben ik zelf maar aan de slag gegaan. 
Het geheim van een goede pie of pastei in het Nederlands, is de ragout, de vulling. Die moet rijk van smaak en goed gevuld zijn. Wat je er in doet kan heel erg verschillen. Kip, zoals ik deed. Maar ook champignons, groenten, prei en ham, vis. Eigenlijk kan alles in een pastei. 
Ik geef je de basis recepten voor de korst en vulling dan kan je zelf naar hartelust variëren.

NB:
Dit gerecht is ook goed te gebruiken bij het meal preppen. Volg het recept helemaal en maar bak de pastei slechts voor 30 min. Laat helemaal afkoelen en vries dan is. 
Laat goed ontdooien bij gebruik en bak daarna 45 min of tot de korst helemaal mooi bruin is. 

Kip pastei

8 personen
Bereidingsduur: 2 uur

Deeg:
1  basis deeg voor hartige taart (recept vind je HIER)

Vulling:
30 gr boter
50 gr bloem
500 ml melk
500 ml water
2 knoflook, gesnipperd
2 ui, gesnipperd
250 gr champignons, in niet te kleine stukken
400 gr gegaarde kip
1 kipbouillon blokje
handje verse peterselie
zout&peper naar smaak

Maak het deeg zoals in het recept staat en laat het rusten in de koelkast.

Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Laat de knoflook mee smoren maar niet kleuren. Doe de bloem er bij en roer tot een bal. Laat op laag vuur een paar minuten garen. Dit is de Roux die de saus straks gaat binden tot een dikke romige ragout. 
Voeg nu de helft van het water toe. en roer met een garde tot er geen klontjes meer zijn. Blijf goed om roeren tot de saus indikt. Voeg nu de melk toe en het bouillonblokje. Blijf zo nu en dan roeren om aanbranden te voorkomen. Laat langzaam in dikken.
Snij ui en champignons en bak deze in wat boter licht bruin. Voeg kip toe en laat even mee bakken. Nu kan de vulling bij de saus. Laat de ragout minstens een uur staan op zeer laag vuur en roer geregeld. Zo kunnen de smaken goed intrekken. Wordt de ragout te dik voeg dan nog wat water toe. 
Proef! Wat meer zout of peper nodig? Doe als laatste de peterselie er door. En laat zo staan tot het deeg klaar is. 

Je kan een goed ingevette springvorm nemen of een schaal met bakpapier. 
Bestuif je werkbank ruim met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer ½ cm. Bekleed hier je vorm mee. Druk goed aan in de hoeken. Snij het overtollige deeg weg en rol dit nog eens uit voor de deksel. 

Vul de pastei nu met de ragout en leg voorzichtig de deksel er op. Druk de randen aan elkaar en snij een kruis in het midden. Hierdoor kan de stoom ontsnappen en breekt de pastei niet open tijdens het bakken. 

Bestrijken met ei mag maar hoeft niet perse.

Bak 1 uur in een oven van 180C. Wordt de pastei erg donker zet de oven dan wat lager en de bovenkant af met wat aluminiumfolie. 

Serveer met een salade of zo als in de pub met friet en erwten! 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Flammkuchen met spekjes en rode ui

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Prei met appel en salie

Foe yong hai

Tajine met gemengde groenten en aardappel

Artisjokken

Koreaanse gefrituurde kip