Ghee

Ghee is tegenwoordig een superfood en erg hip. Terwijl het al meer dan 6500 jaar in de Indiase Ayurveda gezondheidsleer gebruikt wordt en bekend staat om zijn heilzame werking voor darmen, maag en lever.
Ik leerde Ghee 7 jaar geleden kennen toen een vriend van mijn ouders het als tip gaf voor het eczeem van mijn dochter. En inderdaad, de plekken in haar gezicht verdwenen binnen een week.
Toen ben ik wat meer gaan lezen over de werking.
Ghee zit vol antioxidanten en anti-virale bestanddelen. Ghee is een transportmiddel voor vet oplosbare vitamines A,D,E en K en mineralen. Daarom is het aan te raden om het door het dagelijks eten te doen, als smaakmaker en transportmiddel.

Maar wat is Ghee?

Het is niks meer of minder dan extra geklaarde boter. Dus het pure vet uit boter zonder melkeiwitten en water.
De smaak is noten achtig en typisch voor de Indiase keuken.
Je kan Ghee gebruiken om in de bakken en frituren.  Het omslagpunt ligt heel hoog 250C. Het is dus een veilig om te frituren.
Daarnaast is Ghee ook een goede smaakmaker voor vlees en groenten gerechten.
Ik gebruik het eigenlijk voor alles, als vervanging van gewone boter of olie.
Ghee maak je vrij makkelijk zelf. Er zijn verschillende methoden maar na wat proberen vind ik deze het fijnste.

Ghee 

3 pakjes (biologische) roomboter van 82% vet of meer. 

Laat de boter op laag vuur smelten in een steelpannetje. Liefst met stevige bodem of zet de pan op een plaatje.
Niet roeren.
Als de boter gesmolten is zie je  helder goud geel botervet met daaronder een laag witte vlokken melkeiwitten.
Giet het botervet heel voorzichtig in een andere pan. De melkeiwitten moeten in de steelpan blijven. Deze kan je weg gooien. Wat je overhoudt is een helder vet.
Zet het Ghee terug op het laag vuur. Misschien drijven er wat witte vlokken in, schep deze er met een klein lepeltje er voorzichtig uit.
De Ghee gaat zacht borrelen, het water in het vet gaat koken en verdampen. De Ghee wordt donkerder en krijgt zijn karakteristieke geur en smaak.
Als je weinig beweging in de Ghee ziet is hij klaar.
Laat een half uurtje afkoelen en verdeel dan over de schone potjes.
Ghee is heel lang houdbaar mits altijd een schone lepel gebruikt wordt.

En Brahma zag dat het goed was....

Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Flammkuchen met spekjes en rode ui

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Prei met appel en salie

Foe yong hai

Artisjokken

Tajine met gemengde groenten en aardappel

Koreaanse gefrituurde kip