Karamelsaus
Voor alles een eerste keer. Zo ook voor karamel. En ik moet toegeven pas bij de tweede poging ging het goed. Dus het is niet erg als het een keer mislukt.
De eerste keer had ik Bio rietsuiker gebruikt, deze weigerde te karameliseren. Dus tweede poging gewone witte suiker
De eerste keer had ik Bio rietsuiker gebruikt, deze weigerde te karameliseren. Dus tweede poging gewone witte suiker
gebruikt.
Karamelsaus
100 gr suiker
3 el water
200 ml slagroom, hand warm
50 gr roomboter
3 el water
200 ml slagroom, hand warm
50 gr roomboter
Neem een steelpannetje met dikke bodem. Doe de suiker en water er in en zet op laag vuur. Roer goed zodat het water de suiker oplost. Laat zo staan, goed opletten dat het niet te snel gaat.
Na ongeveer een 1,5 minuut gaat het koken en na 5 minuten begint het te kleuren. Let nu heel goed op dat het niet verbrand. De kleur moet donker amber zijn.
Haal van het vuur en voeg de warme slagroom toe. Het gaat nu heel hard borrelen, roeren voorkomt dat het de pan uit komt.
Voeg roomboter toe en laat rustig oplossen.
Kook nog even in voor de juiste dikte, niet te ver want als de saus afkoelt wordt hij ook dikker.
Na ongeveer een 1,5 minuut gaat het koken en na 5 minuten begint het te kleuren. Let nu heel goed op dat het niet verbrand. De kleur moet donker amber zijn.
Haal van het vuur en voeg de warme slagroom toe. Het gaat nu heel hard borrelen, roeren voorkomt dat het de pan uit komt.
Voeg roomboter toe en laat rustig oplossen.
Kook nog even in voor de juiste dikte, niet te ver want als de saus afkoelt wordt hij ook dikker.
* Je kan de saus nog verder inkoken om er karamel blokken van te maken.
Reacties