Lasagne met prei in roomsaus
Sommige gerechten zijn gewoon heerlijk in hun eenvouw.
Deze lasagne is daar één van. De romige preisaus zou het ook prima doen in een pastei.
Ik heb twee varianten; met spekjes en met roquefort. Beide vind ik erg lekker.
Lasagne met prei in roomsaus
4 personen
Bereidingstijd: 1,5 uur
1 kg prei, in ringen gesneden en goed gewassen
2 knoflook, gesnipperd
25 gr roomboter
50 gr bloem
300 ml melk
200 ml kookroom
bouillon of maggi blokje naar smaak
300 gr spekjes
OF
150 gr roquefort
lasagne bladen
geraspte kaas
Snij de prei in de lengte door en snij in halve ringen. Was de prei heel goed en laat uitlekken.
Laat de boter in een flinke pan smelten en fruit de knoflook aan. Niet laten kleuren. Voeg de bloem toe en laat de roux garen. Voeg een deel van de melk toe en roer met een garde tot een dikke saus. Voeg de rest van de melk en kookroom toe en laat op laag vuur inkoken.
Bak in een laagje boter de prei lichtjes aan. Niet te veel laten kleuren. Als de prei zacht is mag het bij de roomsaus.
Proef! Maak op smaak met de bouillon of maggi.
Kies je voor de spekjes bak die dan even in de pan uit en doe ze door de saus.
Kies je voor de roquefort verkruimel die dan alvast.
Nu is het een kwestie van stapelen.
Laagje saus, lasagne bladen en evt wat roquefort, saus, lasagne bladen, roquefort enz...
Eindig met een laag saus en bestrooi met de geraspte kaas.
Bak een klein uurtje op 175C.
Je kan dit gerecht prima een paar uur tot een paar dagen van te voren maken. Bak de lasagne dan 30 min en laat heel goed afkoelen en bewaar in de koelkast. Bak voor het eten dan nog 15-25 min op 180C.
Reacties