Sambal van rode pepers



Deze sambal zit een beetje tussen de hele hete gele sambal en de sambal badjak in. Het is een gebakken sambal maar dan zonder de tomaat. Hij is wel zoetig maar heeft wel zeer veel pit. Ik heb een combinatie van diverse rode pepers gebruikt.

Sambal van rode pepers

Bereidingstijd: 1,5 - 3 uur afhankelijk van de hoeveelheid

Deze sambal kan je lang bewaren dus neem voor een ruime voorraad een veelvoud van dit recept, of juist de helft als je maar 1 portie wilt maken.

250 gr rode pepers (rawit, spaanse pepers, rode madame jeanette of habanero)
2 flinke uien
8 teentjes knoflook
2,5 cm laos
2,5 cm gamber
3 limoen blad
1 tl trassi
3 el suiker
zout naar smaak
100 ml zonnebloemolie

Trek dunne handschoentjes aan bij het maken van de sambal, zet een raam open en afzuigkap op standje hoog.
Snij de steeltjes van de pepers en hak je fijn in de keukenmachine. Maal het niet tot moes, je wilt wel nog stukjes zien.
Doe hetzelfde met de ui, knoflook, laos en gember.
Zet een flinke pan op medium vuur en doe alles er in. Nu mogen ook de olie, trassi en suiker er in. Wacht nog even met het zout. Het gaat helemaal inkoken en dan is de kans groot dat het te zout wordt.
En nu is het grote wachten en roeren begonnen. In het begin kan je makkelijk wat anders gaan doen in huis. Maar let wel op en roer zo nu en dan.
Als je ziet dat het van kleur gaat veranderen moet je er meer bij blijven. Nu gaat het bakken. Roer nu vaker en zet het vuur laag. Hoe zachter het bakt hoe fijner de smaak. Voeg het zout toe. Nu is het een kwestie van proeven, is de smaak zo als jij hem graag wilt hebben. Wil je nog wat zoeter, voeg wat suiker toe, wil je de smaak nog wat intenser laat de sambal dan nog verder inkoken. Maar let goed op. Aanbranden gaat nu snel en is echt heel naar voor de smaak.
Verwijder de limoenblaadjes en als de sambal helemaal naar je wens is, is het tijd om het in de potjes toe doen. Doe dit zo heet mogelijk, sluit de deksel meteen en laat afkoelen. De deksel zal na een poosje *ploppen* een teken dat het vacuüm is getrokken en je het potje nu rustig 6 maanden in de kast kunt bewaren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Limburgse pruimenvlaai

Roti vellen

Afghaanse curry met pompoen en zoete aardappel

Pruimen crumble

Tagliatelle met wilde spinazie

Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Surinaamse bami met paksoi

Flammkuchen met spekjes en rode ui

Koreaanse gefrituurde kip