Bibimbap

 Koreaans eten en eigenlijk alles uit Korea is hot op dit moment. Ook bij ons thuis. Sinds we weten dat Davita in de zomer van '23 naar Zuid-Korea gaat voor de world scout jamboree sluipen steeds meer Koreaanse trends het huis binnen; BTS muziek, vage gekleurde limonade en natuurlijk Koreaans eten. Dat laatste komt natuurlijk door mij. Maar daar kunnen jullie dan weer van meegenieten. 

 Een van de eerste gerechten die ik uit probeerde was bibimbap. Een gerecht dat letterlijk gemixte rijst/maaltijd betekend. Wat handig is want dat betekend dat je er eigenlijk altijd je eigen draai aan kan geven. En dus is het een perfect gerecht om restjes groenten aan het einde van de week op te maken. 

Een tweede typisch Koreaans gerecht is natuurlijk Kimchi. Gefermenteerde Chinese kool met veel knoflook, gember en chili. Je kan er zelfs in de Nederlandse restaurants en kookprogramma's niet meer omheen. Zelf maken is niet moeilijk en je kan de scherpte aanpassen aan je eigen smaak. Klinkt het fermenteren je eng in de oren, eigenlijk is het gewoon de Aziatische variant op onze zuurkool, die ook gefermenteerd wordt op zout. 
Heb je geen tijd om het zelf te maken, de meeste supermarkten hebben het tegenwoordig in het assortiment. Een andere optie is om naar een toko bv Amazing Orient te gaan. 

Voor de bibimbap gebruik je je eigen restjes groenten en ook met het vlees kan je variëren of weglaten.


Bibimbap

4 personen
Bereidingstijd: 45 min

250 gr rijst 
4 eieren
800 diverse groenten
  • boontjes
  • wortel jullienne
  • peultjes in stukjes
  • blad spinazie
  • reepjes paprika
  • taughe
  • gebakken champinons
  • mini broccoli roosjes
200 gr kip of vlees 
2 el ketjap manis
1 knoflook
1 cm gember
zout
200 gr kimchi
sesamzaadjes


De voorbereiding is even wat snij werk. Maar als je de groenten allemaal in aparte bakjes doet werkt het het fijnste. Kook de rijst zo als op de verpakking staat. Je kan elke soort gebruiken die jij lekker vind. 

Begin met het marineren van het vlees of kip. Doe de ketjap in een schaal en pers de knoflook uit, hak de gember heel fijn en doe het er bij. Snij het vlees of kip in kleine stukjes en voeg wat zout en evt chili poeder toe voor extra pit. Laat afgedekt staan tot al de groenten gesneden is.
Zet een flinke pan water op met een el zout.
Snij al de groenten. Wees creatief en probeer verschillende vormen. Rechte boontjes, roosjes broccoli, blokjes paprika, ruitjes van de peultjes. Hele fijne wortel kan je zelf raspen maar in de supermarkt is ook voor gesneden. Champignons even opbakken ipv koken. 
Als al de groenten  gesneden zijn en de rijst staat klaar is het tijd voor het blancheren van de groenten. Dat betekend kort koken. De spinazie en champignons niet koken maar even kort in een pan opbakken. 
Begin met de groene groenten. Soort voor soort. Met een schuimspaan haal je de groenten er na een paar minuten (test of het beet gaar is) weer uit en laat het even uitlekken in een zeef of vergiet, daarna in het eigen bakje. 
Bak ondertussen het vlees of kip in de marinade gaar. En bak 4 spiegeleieren. 

Tijd op de bibimbap samen te stellen. 

Elk bord of bakje krijgt eerst een laag rijst, daarna van elke groenten een lepel, netjes aan de zijkanten.  Het midden laat je open voor het gebakken ei. Ook het vlees en de kimchi krijgen een plekje. Het ei komt boven op. Evt met een scheutje sriracha, als je van extra pittig houdt. Strooi nog wat sesamzaadje als decoratie er over en je typische koreaanse gerecht is helemaal af.
Eet smakelijk 맛있게 드세요




Reacties

Populaire posts van deze blog

Spinazie taart

Tagliatelle met wilde spinazie

Plaattaart met witlof en brie

Haverkoekjes

Roti vellen

Shoarma wrap met kool

Weekmenu #14

Beste Burger!!

Dadel pasta

BB met R of Surinaamse Bruine Bonen met Rijst