Ratatouille met Ras el Hanout


Het beste van de winkel, dat is wat ras el Hanout is. Een specerijen mengsel dat soms wel 20 soorten bevat. Elke winkel of huishouden in Noord Afrika heeft wel zijn eigen samenstelling. Vaak koop je het al helemaal gemengd maar er zijn nog winkeliers die prachtige geurige manden met kruiden hebben staan en 'het beste van de winkel ' ter plekke voor je mengen.

In Nederland zijn er ook nog plekjes waar ze 'verse' Ras el Hanout verkopen. Bijvoorbeeld op de Bazaar in Beverwijk. En is dat te ver weg, elke noord Afrikaanse winkel verkoopt prima kant en klaar potjes die ook heerlijk zijn.
De toepassing van ras el Hanout is veelzijdig. Ik vind het heerlijk om het over de kip te doen of in een tajine. Dit gerecht is verongelijk ontstaan op de camping in Frankrijk. Ik was ratatouille aan het maken voor een groot gezelschap en bij gebrek aan andere kruiden gebruikte ik dit. Het resultaat was verrassend en het werd een klassieker.


Ratatouille

4 personen


1 aubergine
1 courgette
½ flespompoen
1 rode paprika
1 gele paprika
1 grote wortel
1 tomaat
1 ui
3 knoflook
1 el Ras en Hanout
Olijfolie
Fijn grijs zeezout, naar smaak


Snipper de knoflook en snij de rest van de groenten in grove stukken.
Fruit de ui en knoflook in een flinke scheut olijfolie. Voeg de andere groenten toe behalve de tomaat. Bak even mee. Voeg nu de ras el Hanout toe. Door het mee bakken gaan de kruiden als het waren open en komt al de smaak los. Dit noem je myoteren.
Nu kan de tomaat er ook bij. Breng op smaak met het zout. Op laag vuur in het eigen vocht gaar laten worden.
Ik hou er van om nog wat extra olijfolie er bij te doen zo dat je een hele rijke saus krijgt die er om vraagt om met een stuk brood op gedipt te worden.

Serveer met couscous of in de oven gebakken aardappeltjes



                                        
                                                    Kruidenwinkel in Aswan, Egypte

Reacties

Populaire posts van deze blog

Limburgse pruimenvlaai

Tagliatelle met wilde spinazie

Weekmenu #14

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Artisjokken

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Surinaamse bami met paksoi

Pasta met groenten roomsaus

Tom Kha Kai - home made

Plaattaart met witlof en brie