Zelf zuurdesem maken


Vorige week een mooie aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over desembrood. Er bleek een hoop mis te zijn met het desembrood van de bakkers.
Maar waarom moeilijk doen als je het ook heel makkelijk zelf kan maken. Als je toch al zelf brood bakt is de stap naar desem maar klein.
Het is gewoon een kwestie van geduld. Je kan niet meteen NU aan de slag met desem. De eerste stap zet je NU en vanaf volgende week bak je zo veel desembrood als je maar wilt.

Desem starter

Dag 1: 200gr volkoren meel 200 gr  water. Roeren en in een afsluitbare bak bewaren.
Dag 2: eenmaal door roeren.
Dag 3: eenmaal door roeren.
Dag 4: eenmaal door roeren.
Dag 5: 25 gr volkoren meel 25gr water roeren.
Dag 6: 25 gr volkoren meel 25 gr water, roeren.
Dag 7: eenmaal door roeren.

Nu is je desem klaar voor gebruik.
Er kan weinig mis gaan als je het gewoon rustig laat staan. Gebruik wel vers meel. 
De kleur kan per dag verschillen, blauw, groenige of bruin. Gewoon door roeren.

Voor een brood van 450gr meel gebruik ik 130gr desem.

Om je desem 'levend' te houden moet je hem of haar voeden. 24 uur voor gebruik voeden met de hoeveelheid die je gaat gebruiken. Ik gebruik het om de dag en voed dus best vaak. Soms doe ik er een 25gr roggemeel door. Dit geeft extra leven.

Wil je spelt brood bakken maak dan een desem van volkoren spelt meel en rogge. 

Als je het een lange tijd niet gebruikt kan je het desem in de koelkast zetten. Haal het er dan 2dagen voor gebruik uit en voed hem.






Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Flammkuchen met spekjes en rode ui

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Prei met appel en salie

Foe yong hai

Tajine met gemengde groenten en aardappel

Artisjokken

Koreaanse gefrituurde kip