Spinazietaart met geitenkaas en gehaktballen


 Je moet toch wat met al dat thuis zitten. 
Ik ga dan erg aan het bakken en dingen uitproberen in de keuken. De andere gezinsleden vinden dat niet altijd even leuk. Want voelen zich ondertussen een soort proefkonijnen, letterlijk.
Gelukkig viel deze spinazietaart met gehaktballen bij 3 van de 4 in de smaak. Die vierde heeft de laatste tijd op alles wat te mopperen en voedt zichzelf het liefste met witte brood en hagelslag. 

Voor mensen die minder of geen vlees eten zijn de gehaktballen ook prima te vervangen door halve gekookte eieren. Gewoon weglaten kan ook prima. Er zitten al eiwitten genoeg in door de geitenkaas en eieren. 
Warm heerlijk met een rijke salade en de volgende dag koud echt heerlijk als lunch. 

Spinazietaart

8 personen
Bereidingstijd: 1,5 uur

600 gr verse spinazie
150 gr zuivelspread of roomkaas
125 gr zachte geitenkaas naturel
3 eieren
80 gr geraspte kaas
3 knoflook, fijn gesneden
1 sjalot in halve ringen
zout of maggi naar smaak
zwarte peper

300 gr gehakt
1 tl mosterd
1 el worcestershiresauce
1 tl paprika poeder
zout en peper naar smaak. 

Maak het deeg en leg het minstens een uur te rusten in de koelkast.

Meng het gehakt en draai balletjes ter grote van een golfbal. Bak ze net niet gaar, ze gaan nog een poos in de oven en anders worden ze te droog. Maak je de variant met eieren, kook je 4 eieren hard en halveer deze. 
Bak de spinazie, in porties in een droge pan tot dat het geslonken is en slap. Doe het in een vergiet en druk er het meeste water uit.
Bak de sjalot en knoflook even aan in een klein beetje boter. 
Voeg zuivelspread, eieren en kaas bij de spinazie en roep goed door elkaar. Roer ook de knoflook en sjalot er door en maak op smaak. 
Breek de geitenkaas in blokjes en doe die door het spinazie mengsel. Nu niet meer te veel roeren, het is lekker als de geitenkaas niet helemaal uit elkaar valt.

Bekleed een springvorm met bakpapier.
Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte en leg dit in de springvorm. Druk goed aan in de hoeken. Giet de spinazie er in. Druk de gehaktballen of halve eieren er in. Vouw de randen een beetje naar binnen.

Bak voor een klein uurtje op 175C. Controleer door er met een sateprikker in de prikken of de taart gaar is. Zo niet nog even laten staan. 

Laat een paar minuten buiten de oven rusten voor dat je hem aansnijdt. 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Flammkuchen met spekjes en rode ui

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Prei met appel en salie

Foe yong hai

Artisjokken

Tajine met gemengde groenten en aardappel

Koreaanse gefrituurde kip