Weekmenu 5


Het is weer vrijdag, de week zit er weer op. Tijd om een boodschappenlijstje te maken voor de volgende week.
Omdat we nog steeds allemaal met ons werk en kinderen thuis zitten, een vrij eenvoudig maar voedzaam weekmenu voor volgende week. Met op vrijdag iets feestelijks om de week mee af te sluiten Hoera we hebben het weer overleeft!

Voor komende week zit er weinig vlees in de gerechten, soms heb ik daar gewoon behoefte aan. We zijn geen vegetariërs thuis, maar eten wel veel minder vlees dan een paar paar geleden. Heb je wel zin in je stukje vlees, geen probleem, ik geef altijd een vlees alternatief in het recept.


Allen recepten zijn voor 4 personen

Maandag

AVG-tje
Aardappel Vega (of vis of vlees) Groenten

Simpel maar effectief zeg ik meestal. En je kan er nog een heleboel kanten mee op. Het hoeft zeker niet saai te zijn. Heb je weinig tijd kies dan voor gekookte aardappelen, stoom de groenten er boven, bijvoorbeeld broccoli en bak wat vlees of vervanger. Jus er bij en met 20 min kan je aan tafel.
Maar je zou ook voor een bake tray kunnen gaan, met aardappel, diverse groenten en vega roerbak stukjes.
Ik ga voor super makkelijk.

1 kg aardappelen
600 gr broccoli in niet te kleine roosjes
4 vega schnitzels
Jus uit een zakje

Ik boen de aardappelen schoon, maar schil ze niet (lui en ik heb de kinderen wijs gemaakt dat de schil super gezond is) snij ze in stukken en doe ze met ruim water en zout in de pan. Daarboven op zet ik de stoommand. Ik heb een speciale pan met rvs stoom in zet. Maar je kan ook een bamboe stoommandje kopen. Doe de broccoli in de stoom mand met de deksel er op. Laat zo gaar koken/stomen.
Bak onder tussen de schnitzels en maak de jus.
Zorgen dat de tafel weer leeg is en de kinderen aan tafel zitten kost waarschijnlijk meer moeite dan dit eten koken. Fijn, dan heb je nog een klein beetje energie over om vanavond een ommetje te maken, alleen, in stilte; je hebt het verdiend!

Dinsdag

Pasta met rode saus.

Heb je een slowcooker? Dan is nu het moment om hem weer te voorschijn te halen. Heb je er geen, geen probleem het kan ook in een pan met een stevige bodem. Volg gewoon het recept en laat op zeer laag vuur 2,5 uur pruttelen. 
Pastasaus is vooral lekker als hij heel lang heeft op gestaan. Zonder zakjes of potjes. Het is misschien even wat werk om alles te snijden, maar daarom maken we ook meteen veel. De rest kan in de vriezer en zo heb je een voorraadje voor een andere keer. Je kan deze saus dus ook vast in het weekend maken.

Zoals ik al zei, ga ik voor vega deze week. Maar ik wil wel een goed gevulde saus dus doe ik er aubergine door. Aubergine is een groente die je moet leren eten, misschien vind je het saai of bitter? Dat laatste komt vaak omdat de aubergine echt goed gebakken moet worden, dan verdwijnt de wat bittere smaak.

1 liter pastasaus (klik HIER voor het recept)
pasta naar keuze
1 aubergine in blokjes
flinke scheut zonnebloemolie

(300 gr gehakt als je daar zin in hebt)

Verwarm de olie in een koekenpan en bak de aubergine tot deze mooi bruin en helemaal zacht is. Dit duurt best even. Neem daar ook de tijd voor. Het komt de smaak echt ten goede. Laat de aubergine uitlekken en bestrooi licht met zout.
Voeg het bij de pastasaus maar laat niet te lang mee koken, dan valt het helemaal uit elkaar.
Kook de pasta zoals aangegevn staat op de verpakking.

Serveer eventueel met een frisse salade en wat kaas.

Woensdag

Nasi met tempeh en pinda saus



Weer eens iets anders, klik HIER voor het recept.

Geen zin in tempeh? Vervang het door kip. Ook heel lekker. 



Donderdag

Afghaans stoofpotje met pompoen en zoete aardappel


2 zoete aardappelen, in blokjes van 2 cm
1/2 fles pompoen, in blokjes van 2 cm
3 wortels, stukjes 1 cm
200 gr verse spinazie
1 flinke ui, in halve ringen
3 knoflook, fijn gesneden
2 cm verse gember, fijn gesneden
1 tl komijnpoeder
rode currypasta naar smaak
250 ml kokosmelk
200 gr kikkererwten (blik)
zout naar smaak
olijfolie

optioneel:
een blok panier of halloumi kaas


Verwarm de oven voor op 170C. Rooster de zoete aardappel en pompoen 30 min in de oven. Halverwege even om scheppen. Het mag best een beetje donker kleuren, niet zwart natuurlijk.
Verwarm in een flinke hapjes of braadpan de olie en fruit de ui zachtjes tot deze mooi licht bruin en zacht is. Voeg wortel, kikkererwten, knoflook en gember toe. Laat een paar minuten op laag vuur mee stoven. Voeg komijn en curry pasta toe. Blus af met de kokosmelk en voeg alvast wat zout of bouillonpoeder toe. Laat dit pruttelen tot er een dikke saus ontstaat.
Haal de zoete aardappel en pompoen uit de oven en voeg dit bij de saus. Laat zo nog even goed mengen, zeer laag vuur, het is allemaal al gaar. Voeg helemaal op het laast de spinazie toe. Deze moet nog een beetje knapperig en vers blijven. 
Proef en maak op smaak, wat zout? Wat extra pit, voeg dan wat curry pasta toe. Te scherp? Een klein schepje suiker doet wonderen.


Je kan het zo serveren met wat Turks brood. Maar als je het echt af wilt maken kan je er wat gebakken panier of halloumi bij serveren. Wij zijn er gek op.


Vrijdag

Roti

Hoera het is weer vrijdag, de week is weer voorbij.
Even tijd om gezellig met z'n allen aan tafel te zitten.
Roti klinkt ingewikkeld maar dat valt best mee. Eigenlijk gewoon een AVG-tje maar dan met een Surinaams tintje.
HIER vind je een fijn recept. Koop de rolti vellen in een toko of ga voor superkok en bak ze zelf. HIER vind je hoe je dat doet.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Tagliatelle met wilde spinazie

Khoresh ghormeh sabzi (rundvlees in groene saus van kruiden)

Spaghetti aglio e olio + 3 groenten gerechten

Flammkuchen met spekjes en rode ui

Gemarineerde aubergine met kappertjes en zwarte olijven

Prei met appel en salie

Foe yong hai

Tajine met gemengde groenten en aardappel

Artisjokken

Koreaanse gefrituurde kip